Otvoreno: Afera Hypo - majka svih afera

Afera Hypo banke jedan je od najvećih skandala u povijesti europskog bankarstva. Proteže se od Austrije preko Hrvatske na cijelu regiju. U novim optužnicama u Austriji spominju se kao svjedoci i tri hrvatska političara koja su navodno za prenamjenu zemljišta na Pagu dobili po 210.000 eura. Austrijski mediji spominju i tajne agente koji su pratili menadžere Hypo banke u Hrvatskoj.

Gosti Otvorenog bili su  Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Dražen Rajković, slobodni novinar, Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo i Michael Nikbakhsh, urednik gospodarske redakcije austrijskog tjednika Profil.

Daleko smo od rasvjetljavanja afere u Hypo banci, majke svih afera u istočnoj Europi i jednoj od najvećih financijskih afera u Europi nakon velike krize 1933. godine, rekao je Dražen Rajković.  Godine 2009. Hypo banka je bankrotirala i morala ju je nevoljko nacionalizirati austrijska Vlada, koja nije željela preuzeti obveze Koruške pokrajinske vlade koja je dala 20-ak milijardi eura jamstva da bi banka bila u igri. Do sada su austrijski porezni obveznici platili 5,5 milijardi eura, i to još nije dovoljno.
Godine 1992. to je bila mala banka s dva šaltera i bilance od 2 milijarde eura skočila je na 42 milijarde. Na područje jugoistočne Europe plasirano je oko 8,5 milijardi eura, najviše u Hrvatsku.

Ne možemo okrivljavati samo nadzorna tijela banaka. Radilo se o sprezi bankarstva i lokalne politike, izjavio je Jurčić. Gledajući Hrvatsku, smatra da je odgovorna austrijska država, jer ne postoje regulatori na nivou županija, već regulator za cijelu državu. Pretpostavlja se da ta nazorna tijela obavljaju posao po međunarodnim konvencijama i domaćim zakonima.
Na pitanje je li austrijski ministar financija mogao tvrditi da nije imao saznanja, Jurčić je odgovorio da je ministar mogao to tvrditi, ali ne i središnja banka. Bilo je inikatora da nešto nije u redu. To je mala banka i rastu kapitala s dvije na 42 milijardi, trebalo je barem tehnički provjeriti vjerodostojnost, dodao je.

Rajković je istaknuo da je signal kako nešto nije u redu postojao od 2006. godine. Tada je narodna banka Austrije otkrila da su lažirane bilance Hypo banke - rezervirala je 300 milijuna eura gubitka na špekulacijama sa valutama, a otkrilo se da se radi o više od milijardu eura. I tada je pala uprava.

Kod novinara u regiji nema svijesti o problemu. Dok se ne dođe do imena, u Srbiji i BiH to neće biti tema. Vrlo malo se počelo odmotavati, smatra Saša Leković.

U Austriji provodimo istrage na tri razine: gospodarskoj, kazneno-pravnoj i političkoj. Prije nekoliko dana pokrenut je rad parlamentarnog istražnog odbora u Beču i to će povjerenstvo istražiti mnoga pitanja npr. zašto je postojalo jamstvo koruške vlade i zašto austrijske porezne vlasti nisu prepoznale razmjere ovog problema. Šteta je 10 milijardi eura, a moguće je da će biti i viša. Povjerenstvo smatra da su austrijski političari znali mnogo toga, da su donijeli loše procjene, no nemamo naznake da je netko financijski profitirao, a Jorg Heider je mrtav, rekao je urednik gospodarske redakcije austrijskog tjednika Profil.

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu.