Za razliku od SDP-a, ostatak Kukuriku koalicije ide na Pantovčak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku je počela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka. Prvi su na redu jutros trebali biti predsjednici SDP-a i HDZ-a. Zoran Milanović nije se pojavio - održan je samo sastanak s Tomislavom Karamarkom. Predsjednica je poručila kako je premijer Milanović svojim nedolaskom u pitanje doveo državne institucije i volju građana. Poručila mu je da interese države stavi ispred osobnih.

Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, nezamislivo je. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države, kao i volju građana, rekla je. Poručila mu je da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost premijera prema svim građanima HrvatskeNikome neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak RH, rekla je Grabar-Kitarović građanima. Smatra kako ga osobna taština sprječava da uljuđeno obavlja svoje dužnostiŽalosno je da nismo u stanju razgovarati o vrlo lošoj gospodarskoj situaciji i zajednički tražiti izlaz iz nje, dodala je predsjednica.

Izjavu u cijelosti pogledajte u videoprilogu.

Karamarko zadovoljan sastankom

Na dogovoreni sastanak u Ured predsjednice došao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. S Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao je oko 40 minuta. Sastanak je ocijenio dobrim. Razgovarali su, kazao je, o teškoj gospodarskoj situaciji, 'zahvatima' koje bi trebalo poduzeti, nezaposenima te o poražavajućem broju Hrvata koji se iseljavaju. Naglasio je kako je dobro što je predsjednica sazvala sastanak s prestavnicima stranaka na početku mandata, a ne u predizborne svrhe. Milanovićev nedolazak za njega je neprihvatljiv. Dodao je kako to dovoljno govori o njegovoj odgovornosti.

Milanovićev primjer neće sjediti ostale članice koalicije čiji čelnici redom najavljuju da će se odazvati pozivu na razgovor.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić priopćenjem je, naime, obavijestila da se zbog ranije dogovorenog službenog puta u BiH, nije u mogućnosti odazvati pozivu predsjednice da sutra dođe na Pantovčak te da će zbog toga naknadno utvrditi termin sastanka.

Na Pantovčak će u četvrtak doći IDS, što je Hini potvrdio čelnik stranke Boris Miletić, kazavši kako poštuje instituciju Predsjednice Republike. Hrvatskoj je potreban dijalog i mi ćemo se svakako, rekao je Miletić.

Slično razmišlja i čelnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je Hini rekao kako pravila dobrog kućnog odgoja nalažu da se odazovu kad zove Predsjednica Republike, te će sutra doći u njezin ured. Milanovićev nedolazak komentira kao njegovo pravo i stvar osobne procjene.

Na Pantovčak sutra dolazi i HDSSB, i to predsjednik stranke Dragan Vulin te saborski zastupnici Ivan Drmić i Josip Salapić. Salapić ne podržava Milanovićevu odbijenicu Kolindi Grabar-Kitarović. To se nije trebalo dogoditi. Premijer je trebao zanemariti osobne animozitete, poštivati institucije i saslušati što će reći predsjednica Republike, a poslije to komentirati, smatra Salapić.

Pozivu da sutra dođu u Ured predsjednice odazvat će se i Reformisti, odnosno čelnik stranke Radimir Čačić. Potvrdila je to saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević, koja također ne podržava Milanovićev postupak.

Hoće li se pozivu odazvati SDSS, još nije poznato.

Sastanku na Pantovčaku neće se odazvati Hrvatski laburisti, čija predsjednica Nansi Tireli tvrdi da poziv nisu ni dobili.