'MUP manipulira podacima za Hypo - a novac su primali...'

Austrijska banka Raiffeisen i štajerska Hypo banka opljačkale su Hrvatsku uz blagoslov hrvatskih vlasti i trebalo bi ih nacionalizirati, izjavio je Damir Kajin, nezavisni saborski zastupnik, u emisiji Otvoreno, u kojoj je tema bila afera Hypo.

Kada govorimo o Hypo banci, matica Hypo banke nije na Pagu, Pag je sitnica, matica je u Istri, matica je u Zagrebu. Ovo što je procurilo o Paškim rebrima, procurilo je iz MUP-a, jer su oni, kao i DORH, i neki mediji, i neki od nas u politici, dobili završno izvješće krim policije iz Austrije, rekao je Kajin, dodajući kako policija danas udara po neistomišljenicima. I treba udarati, ali štiti svoje koalicijske partnere u Istri, to je odlika policijske države. Neka se vrši pravda, pa makar svijet propao, ali to se na taj način ne radi, dodao je.

Otvoreno: Afera Hypo - majka svih afera

Kajin se u emisiji pozvao na dokument, završno izvješće austrijskoga Saveznog kriminalističkog ureda, koji, među ostalim, prema njegovim tvrdnjama, govori o kriminalnoj hobotnici glede Paških rebara, ali i o onome što se događalo u Zagrebu, Istri i na drugim mjestima. Taj je dokument, kaže, dostupan i hrvatskoj vlasti, DORH-u i MUP-u. Ali MUP jednostavno pušta ono što im odgovara, kazao je Kajin. Smatra da se, osim Paga, pozornost trebala usmjeriti i na Istru. Istra je praonica novca, ali zadnjih deset godina se ne događa ništa. Ili ćemo početi govoriti o imenima i prezimena, ili ćemo se nastaviti valjati u žabokrečini, poručio je Kajin. 

Izjavio je i kako može govoriti o desetak, petnaestak osoba iz tog izvješća koje su primale mito. Naveo je nekoliko imena, tvrdeći da može reći točne datume kada se koja isplata dogodila - što, kada i koliko je novca prebačeno iz Hypo banke na račune različitih osoba.

Koja imena spominje Kajin pogledajte u videoprilogu!