Krčki pršut - prvi hrvatski proizvod zaštićen na tržištu EU-a

Krčki pršut prvi je proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu Unije. U Službenom listu EU-a objavljena je Provedbena uredba Komisije EU-a od 26. ožujka o upisu naziva "Krčki pršut" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Proces zaštite naziva ovog proizvoda počeo je u travnju 2010.

Proizvodnja krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka. Riječ je o trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom najmanje godinu dana na zraku bez dimljenja. Krčki pršut blage je arome, karakteristične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja koja može doći do punog izražaja s obzirom na to da nije prikrivena mirisom dima.

U proceduri za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva su i "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres", "Neretvanska mandarina" te "Ogulinski kiseli kupus".