Čačić: Predsjednica se posvetila oživljavanju dijaloga

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastavila je razgovore s čelnicima stranaka, ali i predstavnicima sindikata. 

Predsjednik Narodne stranke reformista Radimir Čačić rekao je kako se predsjednica posvetila oživljavanju socijalnog dijaloga koji je zamro za vrijeme ove vlasti. Predsjednica se u ovoj prvoj fazi posvetila kako ja razumijem, reanimaciji potpuno hiberniranog i zamrzlog tijela socijalnog dijaloga u RH za što je odgovorna ova postojeća izvršna vlast, izjavio je Čačić.

Predsjednica u potpunosti razumije trenutak u kojem se država nalazi i mislim da ima jedan pozitivan interes, želju i energiju da pokuša usmjeravati te procese prema reformama. To je moj dojam, kazao je Čačić novinarima po završetku razgovora.

Predsjednici je, kaže, kao glavne reforme koje je potrebno provesti predstavio "uvođenje kriterija mjerljivosti u javnoj upravi i pravosuđu te zakonodavni okvir kojim hrvatska politika samu sebe izuzima iz mogućnosti dnevnog utjecaja na vođenje javnih i državnih tvrtki".

Čačić je s predsjednicom države razgovarao i o dva "velika projektna rješenja - nekretninskom fondu i 'Zagrebu na Savi'". Ističe pritom kako je 'Zagreb na Savi' u korelaciji s naznakom da Vlada želi otvoriti inicijalnu javnu ponudu (IPO) za HEP, čemu se on protivi. Smatram da se to ne smije činiti. HEP u cjelini se ne smije privatizirati jer bi se time ugrozio suverenitet zemlje. To se ne smije činiti ni s plinom odnosno Plinacrom niti sa naftom odnosno Janafom, kao ni s Dalekovodima. Ali se treba i bilo bi poželjno i dobro za zemlju ponuditi mirovinskim fondovima i građanima učešće u novim projektima, poput 'Zagreba na Savi', objašnjava čelnik Reformista.

Kolinda Grabar Kitarović primila je i predstavnike HDSSB-a. Predsjednik stranke Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ističući nužnost dijaloga svih institucija u pronalaženju rješenja za izlazak iz krize.

HDSSB je u razgovoru s predsjednicom istaknuo poljoprivredu, temeljnu odrednicu razvoja Slavonije, Baranje Srijema i Podravine. Iznimno nam je važno da dobijemo kvalitetnu strategiju hrvatske poljoprivrede koju danas nemamo, rekao je Vulin.

Druga tema razgovora bio je administrativni preustroj Hrvatske, a Vulin je ocijenio kako ni mnogo bogatije države od Hrvatske ne mogu financijski izdržati ovoliko jedinica lokalne samouprave. To ne znači ukidanje županija ni dijeljenje Hrvatske, nego njihovo okrupnjavanje i na taj način jačanje ljudskih i financijskih kapaciteta, dodao je čelnik HDSSB-a. Napomenuo je da uz to sve ide i decentralizacija kako se više ne bi iz centralne blagajne raspolagalo s više od 92 posto javnih financijskih sredstava, kao što je bilo dosad.

Vulin je potvrdio da Grabar-Kitarović ima njihovu potporu u zahtjevu za održavanje zajedničke sjednice s Vladom. Hrvatska treba postati zreliji, ozbiljni sustav u kojem nikome neće naškoditi dijalog, razgovor između institucija države, kao što je i ovaj današnji predsjednice s parlamentarnim strankama. Više glava više zna, objasnio je. Na sastanku su bili i saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Josip Salapić.

Čelnik SDSS-a Vojislav Stanimirović potvrdio je da je stranka dobila poziv da na sastanak dođu danas, no zbog spriječenosti svojih saborskih zastupnika s Uredom predsjednice dogovoreno je da će se sastanak održati idući utorak poslijepodne. Poziv da danas dođu na Pantovčak dobili su i Laburisti koji su svoj dolazak ispričali ranije dogovorenim obvezama. Čelnica stranke Nansi Tireli kaže kako odbijaju doći i na drugi predloženi termin te ponavlja svoje stajalište kako joj sve sliči na 'cirkus'.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ispričala se i neće na Pantovčak jer je u službenom posjetu Sarajevu.