I dalje nestašica cjepiva za djecu

U Hrvatskoj je već nekoliko mjeseci nestašica cjepiva za djecu protiv difterije, tetanusa i hripavca, koje je do 2008. proizvodio i naš Imunološki zavod.

Situacija još nije alarmantna, umiruju iz Zavoda za javno zdravstvo. No, pri kraju smo i sa zalihama BCG-a protiv tuberkuloze i MO-PA-RU-a protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Dodatni je problem što i ona cjepiva kojih ima dovoljno na zalihi, ponekad plaćamo 10 puta više nego prije.

Kako je došlo do promjena na tržištu, nema više onog cjepiva od Imunološkog zavoda koje je bilo prilično jeftino, nego samo skuplje strano. A koliko je skuplje uvozno cjepivo protiv tetanusa, pokazuje podatak da je doza onoga koje je Imunološki proizvodio stajala 8 kuna. Danas se plaća između 60 i 120 kuna.
Imunološki zavod ga je prozvodio od 1955. do 2012. Kad bi bilo potrebno, već sutra bi mogao ponovno početi.

Proizvodnja cjepiva protiv tetanusa dugotrajan je i složen proces, traje čak 10 mjeseci. Zbog te složenosti, sve je manje proizvođača u svijetu. Hrvatska je bila jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja je imala vlastiti pogon za proizvodnju tog strateški važnog cjepiva.