Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera

Čelnici sindikalnih središnjica razgovarali su na Pantovčaku s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović o stanju u zemlji, nakon čega su hvalili predsjednicu zbog spremnosti za dijalog, a kudili premijera Zorana Milanovića da osobnu taštinu stavlja iznad interesa države.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali o nepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi. Naveo je pritom primjere poduzeća na rubu provalije - šibenskog TLM-a, Uljanik TESU-a, 3. maj TIBO-a i 3. maj MID-a, te ustvrdio kako se, unatoč pozivima, premijer ne uključuje u rješavanje problema. Zamoli smo predsjednicu da inzistira na sjednici Vlade na kojoj bi se pokušala naći rješenja i na kojoj bi Vlada predložila što kani poduzeti da se zaustavi rasulo u gospodarstvu, rekao je Matijašević.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je nužnost dijaloga kojega s Milanovićem nema pune četiri godine. Ta anomalija, nezdrav pristup, i dalje se odvija, a na to se požalila i predsjednica, dodao je. Pohvalio je Grabar-Kitarović jer ima razrađen plan za jačanje dijaloga u Hrvatskoj sa svim važnim subjektima društva, kroz osnivanje više vijeća u kojima će biti nazočni i sindikati.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel također hvali dobru volju predsjednice da razgovara sa sindikatima i drugim čimbenicima u društvu, a od nje očekuje da političkim strankama pošalje poruku da moraju provoditi ono što obećaju u predizbornoj kampanji.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da stanje u Hrvatskoj zahtijeva razgovor svih čimbenika u društvu, istaknuvši kako nitko, neovisno o funkciji, nema prava osobnu taštinu stavljati iznad interesa Hrvatske i naroda.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš uvjeren je da će Grabar-Kitarović stajati iza onog što kaže i biti drukčija od bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je uvijek volio prešutjeti ono što je mislio da ne bi bilo poželjno reći, da ne bi upao u konflikt s Vladom.