Poslodavci i sindikati osudili povećanje trošarina

U skladu sa zahtjevima Bruxellesa o dodatnim uštedama koje je nužno ostvariti, Vlada je donijela uredbe o povećanju trošarina na gorivo i duhanske proizvode. Trošarine na gorivo povećavaju se 20 lipa po litri, što bi proračunu na godinu trebalo donijeti čak 450 milijuna kuna. A trošarine na cigarete povećat će se 50 kuna na tisuću komada cigareta, čime bi država zaradila dodatnih 150 milijuna kuna godišnje.

Je li povećavanje trošarina dobar način za punjenje državne blagajne ili je to, kako slikovito kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca - gašenjenje vatre benzinom. O tome su u emisiji 'U mreži Prvog' govorili zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, Davor Huić iz Udruge 'Lipa' i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Ovo je 'ad hoc' mjera, donesena bez strategije, nitko nije napravio pravu procjenu učinka. Imat ćemo veliki kontraefekt, poručio je Jakelić. Dodao je kako se radi o novom porezu zbog čega bi tvrtkama bilo povoljnije preseliti se primjerice u Sloveniju. Rješenje problema slabe konkurentnosti HUP vidi u tome da se pomakne fokus s 'rezanja' na stvaranje novih vrijednosti i racionalizaciju javne uprave. Huić je kazao kako je Vlada propustila napraviti strukturne reforme - a izborna je godina i teško da će se to i dogoditi. Vlada je ovom mjerom potencirala novu 'spiralu propasti', kazao je Matiješević.

Emisiju u cijelosti poslušajte u Slušaonici Hrvatskog radija.