Tužitelj priznao - srbijanska vlada koči istrage o logorima

Istrage o šest logora u Srbiji u koje su odvođeni hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara i dalje su bez rezultata. Hrvoje Zovko obišao je nekadašnji logor Stajićevo i razgovarao s tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji mu je priznao da ih u istragama koči srbijanska vlada.

'Između ostalog, mi smo pod pritiskom izvršne vlasti - u tom smislu da smo mnogo aktivniji u istraživanju zločina u kojima su žrtve druge nacionalnosti, a ne srpske žrtve. To je jedno od velikih opterećnja pod kojim radimo', izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za HRT tužitelj Vukčević.

Svi hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara odvedeni su u Srbiju. Jedan od logora bio je i Stajićevo kod Zrenjanina. Tragovi mučenja još su vidljivi po zidovima bivših logora. Kroz srbijanske logore prošlo je više od 7 000 branitelja i civila a samo u Stajićevu bilo je njih gotovo dvije tisuće.

Očevidac je bivši vojni tužitelj potpukovnik Lakić Đorović koji je preživio više atentata i premlaćivanja zbog istraga koje je vodio. S logorima se susreo početkom 1992., i to kao branitelj hrvatskih zarobljenika u logoru Sremska Mitrovica koji su, kaže, bili izloženi brutalnoj torturi prilikom ispitivanja. Smatra da se ne radi o zlostavljanju nesretnih ljudi, već gotovo ubojstvu.

Jedan od zarobljenika koje je branio bio je branitelj bez noge Zlatko Zaoborski. 'Njega su držali na jednoj nozi više od dva sata. Padao je snijeg, a on je stajao glavom oslonjen na zid s rukama na leđima', svjedoči Đorović. Pokušao ga je zaštititi i, tvrdi, zamalo su ga ubili. Zlatko Zaoborski danas živi u Vukovaru i dobro se sjeća tih dana.

Ova priča u Srbiji  jedna je od tema o kojoj vlasti šute. Tužitelj Vukčević poručio je da neće odustati od istrage. 'Mi i dalje radimo po pitanju logora, jer je je naša dužnost da to istražimo do kraja. Iako neke odgovore nismo dobili, mislim da ćemo to završiti', kazao je.

A do tada svi koji su prošli logore mogu se samo nadati da će kad-tad odgovarati nalogodavci i počinitelji ovih strašnih zločina.