Upute za 'pilule za dan poslije' - neprovedive i diskriminirajuće

Odluka Europske unije o stavljanju u slobodnu prodaju 'pilule za dan poslije' trebala je olakšati i skratiti proceduru ženama koje bi umjesto odlaska liječniku pilulu mogle kupiti u ljekarni. Takva je praksa na snazi u Uniji gdje se pilule dobivaju bez nepotrebnih pitanja i pogleda. No ne i u Hrvatskoj.

Žene će morati odgovoriti na 11 intimnih pitanja pri kupnji pilule za sprečavanje začeća. No i nakon upitnika ljekarnik na temelju priziva savjesti nije obvezan prodati pilulu. Sudeći prema pitanjima, pilulu neće moći kupovati - muškarci.

Prema pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, ljekarnički protokol je ne samo diskriminirajući nego i suprotan direktivama EU-a. Diskriminaciju ministar zdravlja Siniša Varga opravdava na Facebooku. Poručuje da je riječ o hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici za zdravlje pacijentica. S ministrom se slaže i većina naših ljekarnika.

Ljekarnici: Smjernice za izdavanje hitnog kontraceptiva - nezakonite i neprovedive

'Nakon što je HALMED objavio vijest o bezreceptnom izdavanju hitnog kontraceptiva ellaOne, Hrvatsko farmaceusko društvo (HFD) je u suradnji s Hrvatskim društvom za ginekološku endokrinologiju i i humanu reprodukciju organiziralo tečaj stručnog usavršavanja ljekarnika u vezi s tim. HFD nije bio upoznat sa smjernicama za izdavanje lijeka ellaOne - koji je objavila Hrvatska ljekarnička komora - niti s točnim izgledom formulara za izdavanje lijeka. Smjernice HLJK ne možemo prihvatiti jer nemaju uporišta u relevantnom hrvatskom ni europskom zakonodavstvu. Nadalje, smjernice HLJK smatramo neprovedivima u praksi', stoji u izjavi izvršne direktorice Hrvatskog farmaceutskog društva.

Ženska mreža traži povlačenje protokola jer je diskriminirajući
Ženska mreža Hrvatske uputila je dopis ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem traži preispitivanje i povlačenje protokola o izdavanju 'pilule za dan poslije' jer ga smatra diskriminirajućim za žene. Također traže da se Varga ispriča ženama koje po naputku ispadaju osobama sumnjivog i upitnog mentalnog zdravlja. U dopisu Ženska mreža ultimativno zahtijeva od Varge podatke o datumu izdavanja protokola i zakonske osnove na temelju kojih je kao ministar zdravlja dužan prihvatiti takav dokument strukovne udruge, iako je iz dopisa jasno da čelnice Mreže ne znaju tko je zapravo autor protokola. Protokol je, naime, objavila Hrvatska ljekarnička komora na svojoj web-stranici, dok Ženska mreža jednom tvrdi da ga je usvojila Hrvatska liječnička komora, a drugi put Hrvatski liječnički zbor.