"Andrija Mohorovičić" stiže u pomoć Italiji i izbjeglicama

U pokušaju da iz Afrike stignu do europske obale samo je od početka ove godine oko tisuću i pol izbjeglica izgubilo život. Situacija na Sredozemlju iz godine u godinu sve je dramatičnija. U europsku humanitarnu misiju spašavanja emigranata uključila se i Hrvatska, pa talijanskoj mornarici uskoro u pomoć stiže brod Obalne straže "Andrija Mohorovičić". U splitskoj luci Lora upravo se pripremaju za misiju.

Andrijina paluba može primiti 300 ljudi. Posadu inače čini četrdesetak ljudi, a u talijanske će vode s njima i liječnički tim. Obalna straža već se dokazala i u domaćim vodama. Prije nepune dvije godine južno od Mljeta s jedrilice su spasili 65 azijsko-afričkih migranata. Iako su te morske rute usmjerene uglavnom prema Italiji, ulaskom Hrvatske u Schengen i naša će obala krijumčarima ljudi postati privlačnija.

Nekadašnji istraživački brod koji nosi ime seizmologa i meteorologa na pučini može opstati mjesec dana, od svih brodova HRM-a ima najveću autonomiju. Na moru će posade biti po dva mjeseca.