Obljetnica akcije Bljesak - svečanost u Okučanima

Na današnji dan prije točno dvadest godina započela je operacija "Bljesak", vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije, u kojoj je, za samo 31 sat, oslobođeno oko 500 četvornih kilometara okupirane zapadne Slavonije i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.Obilježavanje pobjedničke akcije počelo je budnicom, a nešto prije deset sati gradom je prošao svečani mimohod. Održana je i komemoracija u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je obilježavanje 'Bljeska' dan kada treba slaviti zajedništvo. S njime smo oslobodili Hrvatsku  i poveli je u EU-u i NATO, a njime ćemo  je povesti i u blagostanje, rekla je. Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je da operacija Bljesak sve više  dobiva na značenju jer je njome uspostovljen red i život u miru uz deomokratske vrijednosti. Uvjeren je da će i  proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. Da će i Oluja jednako biti dostojanstveno obilježenje smatra i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će', ponovio je, 'biti s narodom i braniteljima'.

Pripadnici akrobatske skupine 'Krila oluje' s dva nova člana izveli su zahtjevan letački program, među njima i tzv. pobjednički valjak u čast 'Bljeska', koji je izazvao pljesak svih nazočnih. Brigadir Goran Novoselić u izjavi novinarima naglasio je spremnost i obučenost pilota akrobatske skupine HRZ koja je, kazao je, 'organski, sastavni dio eskadrile aviona' iz baze u Zemuniku. Vođa 'Krila oluje' je bojnik Damir Barišić.

'Hrvatski vojnik je pobjednički vojnik i nema te prepreke i izazova koji ne može savladati u obrani hrvatskih nacionalnih interesa', izjavio je načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić. Jedan od sudionika "Bljeska", pukovnik Ivan Miloš u razgovoru s novinarima prisjetio se 1. svibnja 1995. godine i odlučnosti, spremnosti i ponosa svih koji su sudjelovali u operaciji. U Okučane zbog zdravstvenih razloga nije došao ministar obrane Ante Kotromanović. Umjesto njega tamo je bila njegova zamjenica Višnja Tafra.

Premijer Zoran Milanović tom je prilikom pozdravio organizatore braniteljskog prosvjeda u Zagrebu Đuru Glogoškog i Josipa Klemma i druge branitelje koji su nazočili komemoraciji. Milanović je nakon komemoracije prišao braniteljima i pozdravio se s njima te je uslijedio destominutni razgovor, u kojem su branitelji na molbu premijera iznijeli svoje probleme i razloge zbog kojih prosvjeduju.