Sindikati zatražili odlazak Vlade - i upozorili svaku iduću

Međunarodni je praznik rada, koji se diljem svijeta obilježava već 125 godina. Hrvatska ga ove godine dočekuje u nadi da napokon izlazimo iz preduge, sedmogodišnje recesije. U prosvjednoj je povorci u Sisku sudjelovalo je oko 1.500 ljudi. Na sisačkom Velikom kaptolu - okupljenima su se obratili sindikalisti.

Sindikati su središnji skup, umjesto u Zagrebu, organizirali u Sisku, gradu koji je proteklih godina postao simbolom propadanja gospodarstva i gubitka radnih mjesta, gradu u kojemu je od početka Domovinskog rata nestalo 30.000 radnih mjesta. Propale su tvrtke poput Željezare, Herbosa i Segestice, a sudbina Rafinerije vrlo je neizvjesna.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je pozvao vlast da spasi preostalu industriju, Rafineriju Sisak i Petrokemiju, te konačno prijeđe s riječi na djela. Vlasti i oporbi je poručio kako je bilo dosta njihovih laži i međusobnih prepucavanja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da se moraju obraniti radna mjesta i preostala industrija i zaustaviti gaženje radničkih prava i uskrata primanja. Pozvao je građane da okrenu leđa vlasti koja, kako je rekao, jedino zna muljati, lagati i opravdavati se.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako je sadašnja loša situacija rezultat loših politika ove i prijašnjih vlasti. 'Predsjednica se zalaže za što skorije uvođenje eura koji je jedan od glavnih uzročnika krize, vlast kao da se natječe tko će brže učiniti nešto loše za zemlju', dodao je. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je građane na ulicu i rekao da na izborima treba smijeniti vlast, a ne čekati kraj njezinog mandata. Ocijenio je kako se Praznik rada proslavlja u nikad jadnijim vremenima.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je kako Hrvatskom upravljaju velike korporacije. 'Uzet će nam i Hrvatsku, ne budemo li imali vladu koja radi više hrvatski', kazao je.

Sindikalni čelnici nakon prosvjeda gostovali su u Hrvatskoj uživo.