Akademska donatorska večer za potporu učenicima i i studentima

U zagrebačkom Studentskom centru održana je Akademska večer za prikupljanje donacija za studentske stipendije. Organizirala ju je Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu u suradnji s Ministarstvom znanosti i zagrebačkim Sveučilištem. Zaklada je u proteklih 6 godina stipendirala više od 3.380 studenata. Medijski pokrovitelji su Večernji list i Hrvatska radio-televizija.Izjave predsjednice RH i ministra znanosti, obrazovanja i sporta

Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu osnovao je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH (N. N. 111/07) u listopadu 2007. godine. Prava i dužnosti osnivača Zaklade obnaša Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zakon o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu i Statut Zaklade uređuju rad Zaklade, a prema Zakonu o zakladama i fundacijama Republike Hrvatske. Sukladno zakonu izvješća o zakladnom poslovanju Zaklada dostavlja Ministarstvu financija, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Državnom uredu za reviziju i Ministarstvu uprave.

Zaklada je preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta aplicirala na fondove EU-a s projektom stipendije za studente prirodnih i tehničkih znanosti. Ukupan iznos sredstava iznosi oko 15.000.000 eura za razdoblje 2015.– 2020. godine. Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu od svoga osnutka dodijelila je više od 3388 studentskih stipendija u iznosu od 1000 kn mjesečno (šest generacija stipendista Zaklade) kao i 30 učeničkih stipendija u iznosima od 500 kn i 1000 kn mjesečno, što čini ukupni proračun veći od 35.000.000 kn.