Akcija protiv TTIP-a: Zagrepčane iznenadio Trojanski konj

Stanovnike Zagreba iznenadio je osam metara visok trojanski konj na glavnom gradskom trgu. Simbolična je to poruka Zelene akcije uz još nekoliko udruga koje se protive trgovinskom sporazumu između SAD-a i Europske unije. Trojanski konj postavlja se u mnogim europskim metropolama.

Trojanskog konja postavila je zelena akcija u suradnji s BRID-om, GONG-om i Zaustavimo TTIP. Ovim putem željeli su skrenuti pozornost građanima na pregovore izmedju SAD-a i EU. TTIP je najveći trgovinski sporazum u povijesti, a javnost je isključena iz pregovora. Organizatori prosvjeda pozvali su i građane da potpišu peticiju protiv TTIP-a.

Potpisivanjem sporazuma između SAD i EU nastala bi najveća svjetska zona slobodne trgovine. No antiglobalisti i vladine udruge u tom ugovoru vide trojanskog konja kojim se žele amerikanizirati svijet, sve na uštrb radnika i potrošača, a u korist interesa velikih tvrtki. Sporazum bi, među ostalim kažu, mogao omogućiti multinacionalnim kompanijama da tuže vlade zbog mjera koje štite naše zdravlje, okoliš te radna i demokratska prava ukoliko procjene da im umanjuje profite.

U emisiji Hrvatska uživo gostovao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
HUP nije želio komentirati TTIP dok nemaju potpuni uvid u sporazum.

U Bruxellesu su začuđeni velikom pozornošću koja se svemu pridaje. No trojanski konj nastavlja jahati Europom. Kad pogledamo šačicu prosvjednika pristiglih na Trg bana Jelačića, hrvatski građani su očito daleko više zaokupljeni svojim osobnim, sasvim hrvatskim problemima, nego trgovinskim igrama globalnih igrača - iako se te igre i njih itekako tiču. Sporazum bi multinacionalnim kompanijama omogućio korištenje opasnih i za okoliš štetnih tehnologija poput GMO-,  koji je u EU većinom zabranjen.