MMF: Pomoći samo ugroženim dužnicima u 'švicarcima'

U zaključnoj izjavi Misije MMF-a koja je završila konzultacije u Hrvatskoj, na području monetarne politike najviše je pažnje posvećeno teško naplativim i nenaplativnim kreditima te problemima koji nastali nakon iznenadnog skoka tečaja švicarskog franka početkom ove godine.

Članovi Misije konstatirali su da rješenje problema vezanih uz 'švicarac' treba ograničiti na korisnike kredita koji imaju problem s otplatom svojih domova, a ne na sve korisnike kredita u 'švicarcima', kako bi se izbjegao pritisak na državne devizne rezerve, koje su i u ovom trenutku "skromne", ali i kako bi se izbjegao dojam da je politizacija problema način za izbjegavanje ispunjavanja ugovornih obveza.

Predložili su osnivanje radne skupine koja bi bila sastavljena od predstavnika poreznih vlasti, računovodstvenih i pravnih stručnjaka, banaka i regulatora, koja bi trebala pronaći i ukloniti prepreke da se takvi krediti otpišu ili prodaju.

Osim toga članovi Misije MMF-a zaključili su da bi Hrvatsko gospodarstvo trebalo ove godine zabilježiti rast aktivnosti po prvi puta u sedam godina, i to za 0,5 posto.

Inače, između osam i deset tisuća ljudi, prema procjenama policije, prosvjedovalo je prije tjedan dana središtem Zagreba u organizaciji udruge Franak kako bi pojačali pritisak na mjerodavne da što prije nađu dugoročno rješenje za korisnike kredita u francima. Korisnicima kredita u švicarcima, koji su stigli iz cijele zemlje, pridružili su nezaposleni, branitelji i umirovljenici.