Nacionalno vjersko hodočašće iz Zagreba u Bleiburg

Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo i ove godine organizira hodočašće pješice iz Zagreba u Bleiburg, u povodu obilježavanja 70. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburškom polju i križnom putu.

Polazak prema Bleiburgu je sutra u 6 sati s mjesta gdje je otkrivena grobnica žrtava iz svibnja 1945., u Kustošijanskoj ulici. Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo već 12 godina organizira vjersko nacionalno hodočašće iz Zagreba u Bleiburg.

Hodočasnici će od Zagreba, hodnjom kroz Sloveniju pa do Bleiburga, posjetiti 14 grobnica - kao 14 postaja Križnog puta - u kojima se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih žrtava stradalih na križnom putu. To činimo svake godine hodajući različitim smjerovima do Bleiburga kako bismo posjetili što veći broj grobišta. Cilj hodočašća je očuvanje uspomene na sve nedužne žrtve na križnom putu, naveo je u priopćenju Ante Prskalo iz Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

Dolazak u Bleiburg je 15. svibnja, gdje će u subotu, 16. svibnja, hodočasnici sudjelovati na komemoraciji na Bleiburškom polju.