Rezultati Programa plus za smanjenje lista čekanja


Ministar zdravlja Siniša Varga predstavio je najnovije rezultate programa za smanjenje lista čekanja u Programu plus. Program će se provoditi dok pacijent ne bude mogao dobiti medicinski prihvatljiv termin u redovitom radnom vremenu.

Do početka svibnja kroz "Program plus" pregledano je 55.679 pacijenata, a s današnjim datumom broj obrađenih pacijenata se procjenjuje na oko 60.000, budući da broj obavljenih pretraga i zahvata prosječno raste za oko 5000 na tjedan.

Najbolje rezultate ima KBC Rijeka s pregledanih i obrađenih 6136 pacijenata, slijedi KBC Zagreb s 5649, KB Sveti Duh sa 4649, OB Pula sa 4002, KB Dubrava s 3215 i KBC Split s 2980 pacijenata.

U nekim zdravstvenim ustanovama liste čekanja više gotovo ne postoje s obzirom na to da se na pregled čeka tek nekoliko dana. Primjerice, u KBC-u Osijek za gastroskopiju se dobiva termin za dva, a za kolonoskopiju četiri dana. Liste čekanja više ne postoje ni u KBC-u Rijeka za ultrazvuk srca, te u KBC-u Split za laboratorijske pretrage.

Ministar je uručio i priznanja desetorici najuspješnijih liječnika, koji će od svojih zdravstvenih ustanova na dar dobiti i stručno usavršavanje.

Nagrađeni su: Stipislav Jadrijević (kirurg) KB Merkur, Branislav Kocman (kirurg) KB Merkur, Ivana Smoljan (internist) KBC Rijeka, Vjekoslav Tomulić (kardiolog) KBC Rijeka, Marina Vidović (internistica) KBC Zagreb, Igor Žabić (internist) OB Koprivnica, Vlasta Kupres (internistica) OB Karlovac, Sandro Brusich KBC Rijeka kardiologija, Vujanic Darko KB Merkur kardiologija, te Šime Manola, KBC Sestre milosrdnice.

Tih deset najradišnijih liječnika zajedno sa svojim timovima zaradili su najveće iznose za bolničke proračune tijekom prosinca, siječnja i veljače, zbog čega će od svojih bolničkih ustanova na dar dobiti stručno usavršavanje vrijedno 10.000 kuna. Njihov pojedinačni učinak kreće se od gotovo četiri milijuna kuna do najmanje 2,2 milijuna, što je nerijetko i 1000 puta veći iznos od prosjeka zarade liječnika na odjelima na kojima rade.


Prvi put u Hrvatskoj: Dr. Jadrijević izveo rijedak kirurški zahvat

Nisam znao da se radi anketa o našem radu i ugodno sam se iznanadio kad sam u novinama pročitao da sam jedan od deset nagrađenih ja sam samo radio svoj posao i u buduće ću, izjavio je doktor Stipislav Jadrijević.Doktori Jadrijević i Žabić gostovali su u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska'