Cannes 2015. - evo što vas čeka!

Pred nama je 68. izdanje festivala u Cannesu koji se, kad govorimo o europskom trolistu velikih festivala (Mostra, Berlinale), proteklih godina potvrdio kao programski najjači. Hrvatska kinematografija će, pak, ovogodišnji festival pamtiti po činjenici što je po prvi put od državnoga osamostaljenja u konkurenciji jedan hrvatski dugometražni film. Zvizdan Dalibora Matanića uvršten je u program Izvjestan pogled koji se, uz glavnu konkurenciju smatra najvažnijom kanskom sekcijom. Dovoljno je uočiti da se u istom programu prikazuju nova ostvarenja rumunjskih majstora Porumboiua i Munteana, najznačajnije suvremene japanske redateljice Naomi Kawase, svojedobnog kanskog pobjednika Apichaptonga Weerasethakula ili sjajnog filipinskog autora Brillantea Mendoze, pa da nam postane jasno kako je uvrštenje Zvizdana ravno ulasku u proljetni dio nogometne Lige prvaka kakvu je usporedbu upotrebio i sam Matanić.

Kad govorimo o glavnom programu, direktor festivala Thierry Fremaux opet je sve učinio da na Azurnu obalu dovuče autorsku kremu suvremene kinematografije. A kako je ponuda filmova bila kakva je bila, dojma smo da je niz filmova uvršteno u program zbog atraktivnih glumačkih postava pa će se, samo zbog filmova u konkurenciji, crvenim tepihom prošetati Cate Blanchett, Rooney Mara, Tim Roth, Salma Hayek, Jesse Eisenberg, Michael Fassbender, Marion Cottilard, John Torturro, Benicio Del Toro, Emily Blunt, Matthew McCounaghey, Naomi Watts, Gerard Depardieu, Michael Caine, Harvey Keitel... Neki će to učiniti dvaput, jer – primjerice Rachel Weisz ili Isabelle Huppert – nastupaju u po dva naslova što se natječu za Zlatnu palmu.
U znaku glumaca, bolje rečeno glumica, proći će i svečano otvorenje. Festival će otvoriti redateljsko djelo poznate glumice Emmanuelle Bercot, tragikomična priča o odrastanju Le Tete Haute s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi koja se prikazuje izvan konkurencije. Inače, to je prvi put nakon 1987. da festival otvara film jedne redateljice.

Žirijem glavnog programa predsjedaju braća Coen (dva čovjeka u jednoj ulozi – još jedan raritet), a odlučivat će o 19 filmova, među kojima je,  zanimljivo, najviše francuskih – pet. Američka kinematografija ima (samo) tri filma u programu konkurencije od kojih dva potpisuju bivši nezavisnjaci Van Sant i Todd Haynes, talijanski film zastupljen je s tri najvažnija suvremena autora (Garrone, Moretti, Sorrentino), a uobičajeno je u programu zamjetan i dašak Dalekoga Istoka.

U popratnim programima vidjet ćemo nova ostvarenja Woodyja Allena i Gaspara Noea, redateljski debi oskarovke Natalie Portman (ekranizacija Amosa Oza snimljena u izraelskoj produkciji) te povratak australskog redatelja Georgea Millera s pokušajem revitalizacije Pobješnjelog Maxa u kojem nastupaju Tom Hardy i Charlize Theron.

Nagrada za životno djelo uručit će se jednoj od najznačajnijih europskih redateljica svih vremena Agnes Vardi.

Izbor iz konkurencije

- The Sea of Trees – nekad značajni redatelj Van Sant dugo nije potpisao značajan film. Možda je stiglo vrijeme za to, a film je najavljen kao ljubavna priča s dozom duhovne ezoterije prekrasnih šuma japanskog otoka Fuji koju bi glumački trebali obogatiti McCounaghey i Naomi Watts.

- Sicario – još jedan kanadski majstor otisnuo se u Hollywood. Denis Villeneuve predstavlja priču smještenu u pogranični pojas Amerike i Meksika, što djeluje prilično otrcano, no stvar može spasiti redateljev nimalo otrcani način pripovjedanja. Glumačku ekipu predvode Emily Blunt, Benicio Del Toro i Josh Brolin.

- Youth – od tri talijanska predstavnika, najzanimljivim se čini onaj Paola Sorrentina o dvojici staraca koji u ljupskom alpskom hotelu preispituju svoj život. Posebno ako znamo da ih interpretiraju Michael Caine i Harvey Keitel uz žensku potporu Rachel Weisz i Jane Fonde.

- Mon Roi – je li Fremaux pretjerao s brojem francuskih naslova u glavnom programu? Možda, ali uvrstiti film velike glumice, scenaristice i redateljice Maiwenn koju je svijet upoznao u Petom elementu svakako se ne može smatrati propustom. Glavna junakinja se u rehabilitacijskom centru oporavlja od ozljede zadobivene na skijanju te osoblju priča o svojoj turbulentnoj ljubavnoj vezi.

- Mountains May Depart – festivalski dalekoistočni filmovi mogu ispasti ultimativna remek-djela ili teški promašaji. U konkurenciji su tri, a mi izdvajamo onaj kineski koji potpisuje Zhang-Ke Jia i govori o učiteljici koja se zbog nesretne ljubavi povlači u osobni egzil.

- Macbeth – Marion Cottilard je Lady Macbeth, Michael Fassbender je Macbeth. Je li to dovoljno za uspješno Shakespeaerovo čitanje u izvedbi britanskoga redatelja Justina Kurzel.

- Son of Saul – poprilično je iznenađenje što je ovaj film uvršten u glavni program. Debitantsko ostvarenje Laszla Nemesa – drama smještena u Auschwitz godine 1944. -  ujedno je i jedini predstavnik Srednje i Istočne Europe u natjecanju za Zlatnu palmu.