'Rehabilitacija četničkog vojvode neće pomoći ugledu Srbije'

Viši sud u Beogradu donio je odluku kojom se potpuno rehabilitira četnički vojvoda i ratni zločinac Draža Mihailović. Zahtjev su prije devet godina podnijeli njegov unuk, dvoje profesora s beogradskog Pravnog fakulteta i nekoliko udruga. 

Dio odvjetničkog tima koji je zastupao zahtjev za rehabilitaciju bio je i Oliver Antić, glavni savjetnik srbijanskog predsjednika Nikolića.

Reakcije iz Hrvatske - politički skandal i velika pogreška
Žarko Korać za HRT: Srbija će se podijeliti na 'partizansku' i 'četničku'

Rehabilitacija Draže Mihailovića definitivno će otežati odnose u regiji, izjavio je gostujući u Dnevniku 3 povjesničar Tvrtko Jakovina. Srbija radi lukavo, a kod hrvatske desnice to se ne vidi. Njihov je predsjednik bio duboko involviran u ovaj slučaj, gdje je pred sudom rehabilitaciju branio njegov savjetnik, a istodobno bio na antifašističkoj paradi u Moskvi.

Mihailović nije bio najklasičniji kolaboracionist kao što je bilo drugih u regiji – 1943. su ga saveznici i londonska vlada odbacili i 1944., kad pregovaraju Tito i Šubašić, više nije bio u igri. To što je antikomunist ne znači da je bio dobar.

U posljednjih stotinjak godina nema nijedne važne presude na ovim prostorima koja nije uvjetovana politikom. Zanimljivo je da je danas obljetnica Bleiburga, gdje su bili i mnogi četnici. Današnja optika ne koristi povjesničarima no iako neće biti suglasja, moramo o tome govoriti. Nije slučajno da je Tito izabran za saveznika. Hrvatska može čistiti vlastite povijesne ostatke i to bi bila najbolja poruka Srbiji, rekao je Jakovina.

Odlukom suda poništena je presuda protiv Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je 1946. osuđen na smrt kao suradnik okupatora i ratni zločinac. Sud je utvrdio da je presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga. U odluci suda zaključuje se da vođi četničkog pokreta nije omogućeno pravo na obranu, da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja i da nije imao pravo na nepristrano suđenje, a optužnicu su mu uručili sedam dana prije suđenja. Sudac Aleksandar Trešnjev naglasio je kako sud nije utvrđivao je li Mihailović bio ratni zločinac ili nije - nego samo je li imao pošteno suđenje.

Tijekom izricanja presude u sudnici su bili Aleksandar Karađorđević i Vojislav Šešelj. Presudu je popratilo i stotinjak pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta. Nakon odluke da se Mihailović smatra neosuđivanim u sudnici se prolomio pljesak.

Današnja odluka, po ocjenama pravnih stručnjaka, omogućuje obitelji Mihailović povrat svih građanskih prava i daje im pravo na odštetu, stvara uvjete da se u Srbiji i službeno uvaže dva priznata antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu te da ulice, škole, sportski klubovi i druge ustanove mogu nositi ime Dragoljuba Mihailovića.

Pojedini beogradski mediji današnju odluku suda ocjenjuju 'povijesnom', a Savez udruga boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) oštro osuđuje rehabilitaciju četničkog zapovjednika, uz ocjenu da to predstavlja 'prekrajanje istine' i 'stavljanje soli na svježu ranu' te 'prst u oko susjedima'.

Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, a tadašnja komunistička vlast sudila mu je za izdaju i ratne zločine. Pod još nerasvijetljenim okolnostima pogubljen je u srpnju 1946. godine, ali nikad nije utvrđeno gdje je pokopan. Kontroverzni postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. godine, od kada su ispitani deseci svjedoka, povjesničara, preslušane audiosnimke sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Donošenje šokantne, ali ipak ne i neočekivane odluke u Beogradu je pratio naš novinar Vjeran Mišurac. Pogledajte videoprilog: