Rehabilitacija Draže Mihailovića zgrozila hrvatske političare

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića zgrozila je hrvatske političare.

Viši sud u Beogradu rehabilitirao Dražu Mihailovića
Žarko Korać za HRT: Srbija će se podijeliti na 'partizansku' i 'četničku'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom suda te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma. Presuda, naglasila je Grabar-Kitarović u priopćenju, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom II. svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u EU-u, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti te povijest prepustiti povjesničarima, zaključila je.

Odluka o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogrešna je i neprihvatljiva. Vlada RH oštro osuđuje takvu reviziju povijesti jer je četnički pokret na čelu s Mihailovićem bio na strani zla i nepravde, surađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne može promijeniti nikakva sudska odluka. Rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti je s vrijednostima antifašizma, demokracije i suradnje na kojima se temelji moderna Europa, priopćila je Vlada.Odluka beogradskog suda ne mijenja hrvatski stav da je Draža Mihailović ratni zločinac i zapovjednik kolaboracionističke vojske poražene u Drugome svjetskom ratu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je zgrožen i smatra da je ovo velika pogreška. Svaki fašizam treba osuditi. Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka, rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Reagirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Naglasio je da se srpska politika mora o tome jasno očitovati. Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine, kazao je Karamarko novinarima.

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda.

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igora Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači povratak u mračna vremena Republike Srbije.

Ovo je pravosudni i politički skandal, priopćio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. To je izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica. U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić. Mesić očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU.