Jakovina o obilasku Bleiburga: Predsjednica nedosljedna i nekonkretna

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeće i položila cvijeće kod Spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine, priopćeno je iz njezina ureda.

Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa, poručuje Grabar-Kitarović.

Iskazujući poštovanje žrtvama „Križnoga puta“ na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude, dodaje. Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti, zaključuje Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović nedosljednja i nekonkretna

Dobro je da se nije dogodilo subotnje pojavljivanje pred ljudima koji će se u Bleiburgu okupiti. Mislim da je predsjednica nepotrebno ostala nedosljedna i da je bila nekonkretna oko onoga što je zapisala. Možda je ipak odgoj od bake i djeda bio važniji u njezinom odrastanju nego što smo mislili dosad, rekao je gostujući u Dnevniku 3 HRT-a povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentirajući današnji nenajavljeni odlazak predsjednice Republike u Bleiburg.