Šef Greenpeacea poručuje Vrdoljaku: Bušenje nije samo loša, nego luda ideja

Međunarodni izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo stigao je u Zagreb gdje će na Subversive festivalu održati predavanje o temi "Klimatska pravda u Europi i svijetu".

Prije toga došao je u studio Hrvatske uživo. Naidoo je dobro upoznat s temom istraživanja i eksploatacije nafte u našem Jadranu. Došao je pružiti potporu hrvatskim ekološkim organizacijama.

Mislim da hrvatska Vlada mora prepoznati da Jadransko more ne predstavlja samo jednu od velikih ekoloških prednosti za Hrvatsku, nego i gospodarskih: jer ako je Hrvatskoj važan turizam, a on će biti važan i desetljećima i stoljećima koja su pred nama, i ako u obzir uzmemo kratkoročne povrate od bušotina i štetu koja će njima biti izazvana, Hrvatska će biti nepopularna destinacija. Dakle, poručio bih hrvatskom narodu, pogledajte u svoju povijest, zapitajte se: svaki put kad se dogodilo da se negdje buši nafta, tko je od toga profitirao? Jesu li to bili obični ljudi? Ne, to je bila šačica moćnika u vašoj zemlji i onih izvan nje, a koji će dobiti većinu vrijednosti i bogatstva, kaže Naidoo, napominjući kako je povijest pokazala da od naftnih bušotina profitira elita, a ne građani.

Morate shvatiti da je Jadransko more vrlo ranjivo, već je kao dio Mediterana u ekološkim problemima, a bušiti u njemu ne samo da je loša ideja, to je luda ideja, poručuje.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da onaj tko je protiv istraživanja nafte u Jadranu, taj je i protiv industrijalizacije Hrvatske te da radi u korist uvoznog lobija ili određenih industrija iz inozemstva.

Ja bih vašem ministru poručio da smo mi u Greenpeaceu jednako posvećeni gospodarskom razvoju, kao što i on tvrdi da je posvećen. Razlika je u tome što mi želimo gospodarski razvoj koji je održiv, dugoročan, koji stvara radna mjesta, a da ne uzrokuje štetu okolišu. Budimo sasvim jasni, nitko ne želi doći na plažu i gledati naftne bušotine, osim ako hrvatska Vlada nije napravila neka istraživanja za koja mi ne znamo, poručuje.

Hrvatske porezne obveznike zamolio bi, kaže, da se raspitaju o količini novca za koju Vlada kaže da će je investirati u te projekte jer povijest pokazuje da je, kad god se radi o velikim energetskim infrastrukturnim projektima, trošak uvijek u milijunima ili više od onoga što je predviđeno. Ono što bih poručio vašem ministru je: gospodine ministre, mi smo posvećeni razvoju, ali naša vrsta razvoja nije ona koja bogati samo šačicu ljudi koji profitiraju nauštrb okoliša. Ako vaš ministar želi dobru ideju, evo mu je: Jadran ima jednu od najvećih mogućnosti za eksploataciju solarne energije. Hrvatska može ovaj dio pretvoriti u jedno solarno središte za cijelu regiju. Mi to možemo ponuditi Vladi, imamo stručno znanje, kazao je, ponavljajući da bušiti ne samo da je ludo, nego može dovesti Hrvatsku do bankrota. Zašto, pogledajte u videoprilogu.