Kajin: Bez dogovora o prošlosti teško ćemo graditi budućnost

U Beogradu je rehabilitiran ratni zločinac Draža Mihailović jučer, a sutra je u Bleiburgu komemoracija hrvatskim vojnicima i civilima koje su nakon Drugog svjetskog rata likvidirali partizani. Je li hrvatsko društvo nadvladalo podjele iz velikoga rata? Treba li Hrvatski sabor biti pokrovitelj bleiburške komemoracije?

'Rehabilitacija četničkog vojvode neće pomoći ugledu Srbije'

Analizirali su to u Poligrafu Hrvatskoga radija Miro Kovač iz HDZ-a, nezavisni zastupnik Damir Kajin te novinari Višnja Starešina i Tihomir Ponoš.

Ja sam glasao protiv pokroviteljstva, ali svaka nedužna žrtva treba biti oplakana i dostojno sahranjena. Ako Predsjednica bude u Bleiburgu, poslat će lošu poruku. Bleiburg i Jasenovac nisu isti. Nitko si nije dopustio luksuz da skrivećki ode u Jasenovac, a poslije službeno u Bleiburg. Bez antifašističkog pokreta ne bi bilo Hrvatske. Da je bilo svašta nakon Drugog svjetskog rata kada su prilike preuzeli pobjednici, bilo je - i to treba osuditi. Ratni zločin ne zastarijeva, treba kazniti krivce, nema tu dileme, kaže Damir Kajin.

Reakcije iz Hrvatske - politički skandal i velika pogreška

Miro Kovač (HDZ) kaže da je Predsjednica otišla na oba mjesta i odala počast, Mi u HDZ-u to pozdravljamo, dodaje.

Novinarka Višnja Starešina upozorava da postoje podjele svugdje gdje se dogodio građanski rat. U demokratskim državama te podjele se pokušavaju prevladati. To je moguće samo sa utvrđivanjem činjenica. Ovdje se prikrivaju činjenice i tumači se sve iz ideoloških pozicija. Pobjednici pišu povijest, no postoji korektnost i poštivanje činjenica iz kojih bi se trebali raditi interpretacije, kaže ona.

Gosti su se složili da se u Hrvatskoj treba promijeniti svijest jer ne postoji ni jedna utvrđena krivnja. Ustvrdili su kako bi trebali biti iskreni prema sebi i identificirati barem moralnu krivnju.

Naše je društvo već dugo u krizi, bez dogovora o prošlosti, teško ćemo graditi budućnost, poručio je Kajin.

Novinar Tihomir Ponoš je naglasio kako je društvo dužno učiniti takvo što zbog velikog broja žrtava. Ogroman broj ljudi je pobijen prije svega bez suda, da im se sudilo, za mnogi bi se utvrdilo da nisu odgovorni, rekao je.

Žarko Korać za HRT: Srbija će se podijeliti na 'partizansku' i 'četničku'

Gosti emisije su komentirali i rehabilitaciju Dražena Mihajlovića. Za nezavisnog zastupnika Kajina, to je sramota za Srbiju. Znam, da se zbog toga neće poremetiti odnose između Srbije i Hrvatske a posebno mi je drago što se Ivica Dačić osudio to kritizirati. Lijepo je i što se nakon dugog vremena i gospodin Karamarko složio sa predstavnicima aktualnoj vlasti koji su osudili ponašanje srpskog pravosuđa.

Kovač smatra da smo svjedoci pokušaja revizije povijesti, koja je počela 80-ih godina u Srbiji. Ovo je rezultat tog procesa, poslije dva zakona o rehabilitaciji, to je nastavak jedne politike, koje želi Srbiju pozicionirati kao žandara u regiji. Ali ako se žele integrirati u EU i biti moderna država, moraju se oprostiti od takvih razmišljanja, naglasio je.

Za Višnju Starešinu je velika srpska politika konstantna i postoji predugo. Rehabilitacija je u ovom trenutku personifikacija ove politike, Hrvatska treba na to reagirati i na tu politiku ukazivati.

I Tihomir Ponoš nije iznenađen rehabilitacijom. Ne može to biti neočekivano ako znamo što se u Srbiji zbivalo 25 godina. Sjetimo se serije 'Ravna gora'. Sada je na vlasti garnitura koja je sudjelovala u tim procesima – Nikolić i Vujčić. To nije neočekivano, a jučer je došao i od Podgorice zahtjev za rehabilitiranju Pavla Đurišića koji je bio crnogorski četnički vođa i vojvoda i koji je izravno odgovoran za klanje barem 10 tisuća muslimana.