Hrvatska radiotelevizija obilježila rođendan

Danas 15. svibnja 89. je rođendan Hrvatskoga radija i 59. rođendan Hrvatske televizije.

Naime 1926. godine na taj je dan počelo emitiranje Radio Zagreba čime smo se svrstali među prve zemlje u srednjoj i istočnoj Europi koje su osnovale radijsku postaju. Trideset godina poslije, na isti datum, u Zagreb je stigla i televizijska slika.

Povijest HRT-a

Svečano obilježavanje Dana HRT-a započelo je u 11 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim djelatnicima u Domovinskom ratu a u ime ratnih reportera HRT-a prisutnima se obratio Toni Pajkin. Nakon prisjećanja i odavanja počasti kolegama koji su položili živote da bi se pronio glas istine u najtežim ratnim trenucima održan je prijem za udovice i članove obitelji poginulih djelatnika.


Foto: Igor Duić

Svečanost obilježavanja nastavljena je u 12 sati u Studiju 10 dodjelom Godišnjih nagrada HRT-a, nagrade Ivan Šibl te nagrada Gordan Lederer i Joško Martinović.

Nagrada za životno djelo Ivan Šibl, koja se dodjeljuje istaknutim radnicima koji su stvaralaštvom obilježili vrijeme svoga djelovanja, a čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a, uručena je Branku Uvodiću.

Izuzetno mi je drago i želim zahvaliti, slobodno mogu reći tisućama ljudi, jer toliko se promijenilo zaposlenika otkad sam ja u ovoj kući, a među njima i onima koji su najmanji kotačić u ovom mehanizmu. Kako sam ja došao u vrijeme kada je tadašnja Televizija Zagreb bila najrespektabilnija televizija u ovom dijelu Europe, odgojen sam na visokim kriterijima kvalitete. Imao sam od koga učiti i sve što sam naučio odražava se i danas nakon 41 godine na moj rad. Zato želim zahvaliti svima što su me naučili voljeti posao koji radim, uživati u njemu i zato s ponosom uvijek mogu reći – da, ja radim na Hrvatskoj radioteleviziji, rekao je Branko Uvodić.


Branko Uvodić

Godišnja nagrada za osobiti doprinos u programskom sadržaju dodijeljena je Deanu Šoši, a Branku Schmidtu, Tamari Bregeš te emisiji Gladne uši autora, voditelja i urednika Ljudevita Grgurića za osobiti doprinos u produkciji programskog sadržaja.

Za izniman doprinos tehnološkom unapređenju i razvoju HRT-a nagradu su primili Zvonimir Jukica, Ivana Prpić, Hrvoje Mikulandra te Tihomir Bilić, a onu za izniman doprinos unapređenju i razvoju HRT-a Željko Vrhovec.

Godišnja nagrada Joško Martinović za najbolju TV reportažu u protekloj godini dodijeljena je Marku Stričeviću, autoru reportaže Droge emitirane 20. veljače u emisiji Hrvatska uživo. Godišnja nagrada Gordan Lederer za najbolje snimateljsko ili kamermansko ostvarenje uručena je Mariju Britviću za snimateljski rad na dokumentarnoj seriji Adam i Eva.

Svečanost dodjele uveličao je nastup Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, tijekom kojega je izveden jazz standard On the Sunny Side of the Street, tradicijska Klinček stoji pod oblokom te skladba Seven Palms Marka Lazarića, bubnjara Jazz orkestra HRT-a.

HRT nastavlja trend pozitivnog poslovanja u 2015.

Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je i tradicionalna 17. izložba fotografija snimatelja i kamermana HRT-a s temom naziva Život.

Rođendan HRT-a obilježila je i humanitarna akcija Uz nas niste sami koja je podržala akciju Saveza društava Naša djeca Hrvatske: Za osmijeh djeteta u bolnici. Njome se željela podići svijest o važnosti humanizacije bolničkog liječenja djece. Prikupljena sredstva omogućit će nabavu sklopivih kreveta/stolaca za roditelje te opremanje prostora za boravak roditelja u bolnici tijekom hospitalizacije djeteta. U akciju opremanja bit će uključeno svih 37 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj.

U humanitarnoj akciji Za osmijeh djeteta u bolnici prikupljeno je 781.922 kune.