Predstava oko predstave

Predstava po djelu francuskog književnika Michela Houellebecqa, "Elementarne čestice", od kulturnog prerasta u prvorazedan politički događaj. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je da bi njezino izvođenje na Dubrovačkim ljetnim igrama - moglo predstavljati sigurnosni rizik. 

Tako se slučaj proteklih dana prebacuje iz kulturnih u političke vode i obratno. Iz Uprave Ljetnih igara tvrde da su oni spremni postaviti predstavu kontroverznog autora kojega mnogi muslimani smatraju neprijateljem islama, ali da im za to treba dozvola MUP-a. No, ministar i danas tvrdi - konačna odluka je na vodstvu Igara.

Ostojić: Nismo zabranili predstavu, odluka je na organizatoru

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da MUP nije zabranio Houellebecqovu predstavu. Procijenili smo da postoji rizik, odluka je na organizatoru, poručuju. 

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara željela bi odigrati predstavu "Elementarne čestice" Michela Houellebecqa u sklopu ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara kako je to prvotno i bilo najavljeno, potvrdila je u utorak glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš.

Istaknula je kako je za predstavu koja je uklonjena s programa jer "njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik" ipak potrebno dobiti potvrdu MUP-a o tome kako će sigurnosno osigurati izvođenje, ali i ispitati sve pravne aspekte slučaja.

Moramo utvrditi i tko snosi odgovornost u slučaju i najmanjeg incidenta, rekla je Labaš te istaknula kako će konačnu odluku donijeti članovi Festivalskog vijeća i Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u što kraćem roku.

Predstava "Elementarne čestice" maknuta je s programa Igara nakon što je Županija dubrovačko neretvanska tražila od Vlade procjenu sigurnosti za izvođenje predstave jer je, kako je rekao župan Nikola Dobroslavić, riječ o autoru čiji stavovi o islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako zbog takvih stavova autora ne može podržati predstavu, a iz Uprave Igara odgovorili su kako "Elementarne čestice" nemaju nikakve veze s islamom već pričaju o ljubavi između muškarca i žene.
Nakon što je prošli tjedan objavljeno da je MUP utvrdio postojanje sigurnosnog rizika, o ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo kulture koje je poručilo da se ne može miješati u umjetničke slobode, no kako u ovom slučaju ne može ignorirati procjenu MUP-a.

Konačnu odluku o održavanju predstave prepustili su autonomno Dubrovačkim ljetnim igrama, a prema neslužbenim informacijama ona se očekuje do petka.