Kako je moguće da osuđeni ljudi rade u državnoj službi?

Detaljna istraga kaznene evidencije 52 tisuće državnih službenika i namještenika, koju je prije mjesec dana pokrenuo ministar uprave Arsen Bauk, otkrila je zabrinjavajuće podatke. U Ministarstvu graditeljstva, među ostalim, otkriven je djelatnik s nevjerojatnih sedam pravomoćnih presuda zbog počinjenja teških kaznenih djela.

Iako je još prije 15 godina zaradio prvu pravomoćnu presudu, činovnik sa sedam presuda u Ministarstvu graditeljstva ispratio je jednu ministricu i dva ministra. Njega je ispratila tek Anka Mrak-Taritaš koja, kaže, ne zna mnogo o tome tko je neslavni rekorder. Ministrica je podijelila tri otkaza. Među njima i ženi koja je osuđena zato što bivšem suprugu nije dopuštala da viđa dijete. Što privatno radi 500 službenika u Ministarstvu, ministrica, kaže, ne može znati jer ove presude nemaju veze s njihovim poslom.

Češljanje kaznenih evidencija 52 tisuće državnih službenika i namještenika zatražilo je Ministarstvo uprave. Otkriveno je da ih 70 mora dobiti otkaz. Gotovo trećina radi u MUP-u. Najviše presuda izrečeno je zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, izigravanja zabrana sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, krivotvorenja isprava, prijetnji i prijevara.

Kako je moguće da netko s pravomoćnom presudom radi u državnoj službi kad se zna da, među uvjetima zapošljavanja stoji da ne smiju biti kažnjeno gonjeni? 'Ukoliko se promijeni kazneni zakon i ukoliko postoji obveza da sud nakon izrečene kazne o tome obavijesti i poslodavca, onda će se to i promijeniti. Ali kako te obveze nije bilo, onda je moguće i da se ovo dogodi', poručio je ministar uprave Arsen Bauk.

Ono što vrijedi za državne službenike, vrijedi i za službenike u regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Češlja se sada i tko to od njih 15 tisuća prima plaću i sve zakonske dodatke iako su zakon prekršili.