Jagarinec: Palo mi je na pamet hoće li možda u Imunološki ući Aviva

Stotinjak radnika Imunološkog zavoda u četvrtak je uoči Vladine sjednice na Markovu trgu prosvjedovalo protiv bilo kakvog oblika privatizacije Zavoda, uključujući i inicijativu grupe građana Visia Croatica da prikupljanjem donacija otkupi dionice Imunološkog.

Radnici su se usprotivili inicijativi Visia Croatica, koja je u ožujku predala jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 54 posto dionica Zavoda. Radnici misle da su njezini osnivači borbu za spas Imunološkog pretvorili u borbu za drukčiju privatizaciju. Poručuju da ne žele ulazak te inicijative u Imunološki jer im nisu poznati motivi njezinih osnivača i stoje li iza toga interesi nekih nepoznatih ulagača.

Smatraju da Visia Croatica nudi lažna rješenja, iskazali su i bojazan da skuplja novac od građana kako bi njezini osnivači sami preuzeli upravljanje tom tvrtkom. Među njima su, kažu, i dvojica propalih političara.

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Visie Croatice Đuro Lubura izjavio je  da su njihovi osnivači poznati, da je sve javno i transparentno objavljeno i nemaju nikakvog osobnog interesa. Potpuno su nam nerazumljivi motivi radnika koji sada žele ostati u vlasništvu države, a do jučer su i sami govorili da država nije dobar gospodar, rekao je Lubura.

Luburi nije jasno što se dogodilo da je sindikalna povjerenica Jagarinec promijenila svoje stajalište. Visia Croatica ponudila je osam milijuna kuna za dionice Imunološkog, a dosad su skupili oko pet milijuna kuna i dobili podršku 30-tak tisuća ljudi. No, prikupljanje novca obustavili su do odluke Vlade o njihovoj ponudi.

Radnici Imunološkog naslućuju da Vlada jedino rješenje i dalje vidi u privatizaciji Imunološkog i tomu se protive. Održali su prosvjed koji je počeo u 10 sati na Markovu trgu pod nazivom "Ne damo Imunološki!".

Od prvog dana protivimo se bilo kakvoj privatizaciji Imunološkog zavoda. No, ipak smo pozdravili inicijativu Visia Croatica - i oni i mi se slažemo da Imunološki ne treba privatizirati. Smatramo da Visia Croatica neće uspjeti skupiti novac i da će netko veliki morati ući u Imunološki. Tko je taj veliki? Jučer nakon nekih emisija palo mi je napamet da će možda ući Aviva s obzirom da se priča kako će se u Konzumu vaditi krv, rekla je u Dnevniku 3 HRT-a Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu.

Ili se imunološki čuva za nekoga ili da jednostavno ne znaju što učiniti. Mi već dvije godine proizvodimo u trećini djelatnosti. Kroz to vrijeme RH je već mogla imati novu tvornicu. Cijenom koju smo platili za isti proizvod koji smo uvezili, a mogli smo ga proizvesti sami, platili jednu novu tvornicu. Nitko mi onda ne može reći da ova države nam novaca. U koju smo mi to prizvodnju uložili? upitala je.
Imunološki zavod je društvo koje uopće nije spremno za bilo kakvu prodaju. Nije riješeno pitanje sojava koji su i dalje u vlasništvu države, kazala je Jagarinec u Dnevniku 3 HRT-a.

Želimo da Vlada u što kraćem roku donese odluku o Imunološkom zavodu jer naš pješčani sat je odavno iscurio. Stavovi su vrlo jasni - znamo da smo protiv privatizacije, međutim bilo kakva odluka nama je u ovom trenutku izuzetno potrebna jer mi bez toga zaista umiremo, rekla je za HRT.

Imunološki zavod je slika i prilika neodlučnosti ove vlade, neprovođenja reformi, gdje birokaracija bez straha da će ih netko kazniti koči određene projekte, poručio je u ime saborskog Kluba HDZ-a Ivan Šuker, pitajući: čuva li se Imunološki zavod za nekoga, ili ga se želi upropastiti?

I laburist Dragutin Lesar tvrdi da se Imunološki zavod uništava za račun uvoznog lobija, a neovisni ljevičar Branko Vukšić tvrdi da je za to jedini krivac Vlada.

"Imunološki zavod treba ostati u rukama države, i ako se to neće dogoditi, to je ravno sabotaži i izdaji" – poručio je Vukšić. O Imunološkom zavodu tri su kluba u Saboru govorila koristeći poslovnički institut stanke, koje se u posljednje vrijeme traže svakodnevno. To se pretvorilo u konferencije za novinare klubova, upozorava predsjednik Sabora Josip Leko, dodajući da su svi drugi zastupnici u tom slučaju promatrači, jer poslovnik ne dopušta da se o istupu kluba nakon stanke u Saboru otvori rasprava.

Stoga je klubovima predložio da pripreme i predlože saborsku raspravu o željenim temama, ili da jednostavno sazovu konferencije za medije. "U Saboru su vam novinari, a imate na raspolaganju prostorije" – poručio je predsjednik Sabora.