Pitanje za milijun kuna: Koliko ima parafiskalnih nameta?

Naši bi izvoznici sigurno bili konkurentniji da im ulazni troškovi nisu visoki. No oni uz poreze moraju platiti i mnogobrojne naknade i izdvajanja i namete, a koliko ih je ukupno, e to je pitanje - na koje ne bi dobili odgovor ni da se nudi milijun kuna.

Registar "neporeznih prihoda" na internetskim stranicama Ministarstva financija je prazan. Razlog odaci se ažuriraju. No, kad ih treba naplatiti, država ističe impozantnu brojku: trenutačno je u Registru 268 parafiskalnih nameta, ali kako je u tijeku njegovo ažuriranje navedeni podatak bit će promijenjen i ne može se smatrati konačnim, priopćeno je iz ministarstva financija.

Nije konačno jer dok su se lani neki nameti rezali, drugi su rasli. Primjerice poskupjela je naknada za korištenje adresa i brojeva. Plaćaju je teleoperateri, koji su trošak prebacili na korisnike, pa su poskupjeli bonovi i pretplata. A sve kako bi svoj namet dobio HAKOM.  Poslodavci zaključuju pravog olakšanja nema na vidiku.

Predizborna je godina, a i iz Europe traže radikalno rezanje neoporezivih nameta, pa iz Vlade najavljuju da će ih do kraja godine smanjiti za 300 milijuna kuna. Evo kojih 10 nameta:Problem stoga imaju već godinama oni koji namete finaciraju. Naime,  poslodavci i građani za neporezne namete na godinu moraju izdvojiti 6,5 milijardi kuna.