Priča o "Zvizdanu", prvom hrvatskom kanskom laureatu

U Cannesu se dogodio veliki uspjeh hrvatskog filma. "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija za najbolji film u programu "Izvjestan pogled". Premijerno je prikazan 17. svibnja i odmah je oduševio publiku, a onda, očito, i žiri. Hrvatska je tako dobila svojega prvog kanskog laureata.

Žirijem 68. Cannesa, koji je "Zvizdanu" dodijelio nagradu, predsjeda velika glumačka diva i redateljica Isabella Rosellini. Ova nagrada najveće je priznanje hrvatskom filmu dosad.

Kad je film prikazan, krenuo je veliki fuss, kako govorimo ovdje oko filma. Jako puno stranih novinara i kritičara se stalno javljalo, znači odjeknuo je film snažno, ali ipak u ovoj svirepoj konkurenciji nitko to nije mogao očekivati, kazao je Matanić za HRT.

Svi prodajni agenti, distributeri i festivalski selektori su ovdje, budno prate program, reakcije oko filma su od same njegove premijere odlične, kaže Vanja Sremac iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

"Zvizdan" je odabran u konkurenciji od 19 filmova, a prijavljeno ih je bilo 1400. Ljubavna priča događa se u tri desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju isti glumci, Tihana Lazović i Goran Marković.

Ova nagrada snažan je vjetar u leđa svim hrvatskim filmašima željnima proboja na inozemno tržište.

Matanić: U svirepoj konkurenciji, nitko ovo nije očekivao!