Pomirba europske povijesti

U Europskom parlamentu održane su konferencija i prigodna priredba o zločinima počinjenim u državama istočne i srednje Europe za vrijeme komunističkog režima.

Sve je počelo sjećanjem. Otkrivena je skulptura živih boja ispred Europskog parlamenta kao priča od plastelina o istočnonjemačkom školarcu, koji je 1986. godine bježeći na zapad, u slobodu, stradao od pograničnih pasa negdje između Slovačke i Austrije.

Organizator događaja bila je neformalna parlamentarna skupina ''Pomirba europske povijesti'', čiji potpredsjednik, europarlamentarac Andrej Plenković kaže da je cilj ovakvih konferencija pomirba kao istinska europska vrijednost.

Iz Hrvatske su na konferenciji sudjelovali Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Višnja Starešina, novinarka i predsjednica Udruge za demokraciju i aktivno sjećanje, Ante Beljo, član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva i Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskoga vijeća za toleranciju i pomirbu.

Današnja konferencija posvećena je žrtavama komunističkih sustava u nizu zemalja srednje i istočne Europe, gdje možemo vidjeti komparativna iskustva o zločinima koji nisu nikada procesuirani niti je itko proglašen odgovornim. Ovakvi su skupovi vrlo korisni kako bi se ostvarila ključna europska ideja, ideja pomirbe i istine, s obzirom na zločine iz Drugog svjetskog rata i na one nakon 1945. Ova skupina u Europskom parlamentu i dalje će raditi na provođenju temeljnih dokumenata i rezolucija Europskog parlamenta i Vijeća Europe kako bi s pravnim suočavanjem i istinom gradili Europu utemeljenu na ključnim vrijednostima demokracije, ljudskih prava i slobode, rekao je Plenković.