Varga: Kada Imunološki bude imao proizvod, hrvatsko zdravstvo će ga kupiti

Čini se da Vlada neće tako skoro donijeti odluku o privatizaciji Imunološkog zavoda. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak traži da se Imunološkom zavodu prvo omogući vraćanje dozvola za rad pa tek onda da se započne proces privatizacije. 

Neće se privatizirati dok se ne riješi status sojeva koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, niti status sustava samodostanosti. Što ćemo sa krvi koju smo sakupili? Ono što moramo hitno napraviti je riješit normalno funkcioniranje i vratiti dozvole, nije prioritet navrat-nanos privatizacija, nego vratiti dozvole i normalno fukncioniranje zavoda, kaže Vrdoljak.

Ministar zdravlja Siniša Varga pak kaže da još uvijek nema proizvodnje od strane Imunološkog zavoda. Dodaje da Ministarstvo gospodarstva poduzima sve mjere u suradnji s DUUDI-jem da bi se ta proizvodnja podigla. Onog trenutka kada imaju proizvod, hrvatsko zdravstvo će te proizvode ujedno i kupiti, kaže Varga.

Podsjetimo, ispred Sabora prosvjedovali su danas radnici Imunološkog zavoda i to će činiti svaki tjedan dok Vlada ne donese odluku o njihovoj sudbini.

Zastupnicima su letke dijelili radnici RIZ odašiljača. Traže da se njihov slučaj stavi na dnevni red Sabora prije ljetne stanke i da se spriječi gospodarski kriminal.

RIZ je, tvrdi se u zahtjevu, posljednjih nekoliko godina žrtva organiziranog kriminala koji provode pojedinci iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a sve pod okriljem ravnatelja CERP-a Milana Dejanovića i predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića.