Branitelji u crkvi, policija pred crkvom

Do 22.50 i posljednji je branitelj ušao u crkvu sv. Marka, koju, kažu, ne napuštaju. Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja sprječava ulazak u crkvu i izlazak iz nje.

Na Markovu trgu, na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do 8 sati ujutro, ostalo je oko 100 policajaca te novinari, dok se dio interventnih policajaca povukao  oko 23 sata. Branitelji su se okupili i u Savskoj, čekat će razrješenje situacije na Markovu trgu.

Reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prateći događanja na Trgu sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog, stoji u njezinom priopćenju.

S policijom su pregovarali svećenici i Josip Klemm. Jedan se branitelj popeo na krov zgrade i prijetio samoubojstvom, no kolege su ga nagovorile da siđe. Na barikadama se okupilo nekoliko stotina građana. 

U Savskoj je situacija trenutačno mirna, branitelji ondje pomno prate razvoj događaja na Markovu trgu. U četvrtak su dvaput blokirali Savsku, postavili plinske boce, koje su uklonjene i promet se normalizirao. Policija je tijekom dana privela jednu osobu koja je došla među brantielje i provocirala ih.

Policija je nekoliko puta pokušala ući u crkvu i privesti branitelje, no svećenici su stali u njihovu zaštitu.

Novinar Drago Pilsel objasnio je za HRT u kojem je slučaju moguće da policija uđe u crkvu.

Josip Vidović (HDZ-ov savjet za branitelje) rekao je za HRT:

U jednom trenutku na Markov trg stigla je Hitna pomoć, što nije čudo, s obzirom na to da prosvjeduje mnogo branitelja narušenog zdravlja, izvijestio je Petar Vlahov, dodajući da je Hitna pomogla i Đuri Glogoškom, kojemu je pozlilo. Jedan je branitelj lakše ozlijeđen tijekom naguravanja, no i on i organizator prosvjeda Glogoški sada su dobro.

Ultimatum znači nema razgovora, poručio je ministar branitelja Predrag Matić u razgovoru za HRT. On smatra da su branitelji izmanipulirani i gledaju u svoje mentore što im je činiti.

Na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku skupili su se branitelji. U znak potpore okupili su se i u Splitu. Mnogobrojni su branitelji krenuli u Zagreb autobusima.

Dolazak policije na Markov trg:

Policija je dopustila da se preko ograde braniteljima daju deke, za što je Josip Klemm u izjavi za HRT zahvalio novinarima. Braniteljima je osigurana i hrana te piće. Iako se nagađalo da bi na trg trebao stići ravnatelj policije Vlado Dominić,  to se nije dogodilo.

Na konferenciji održanoj večeras branitelji su rekli da su na Markovu trgu radi dijaloga, a ne zbog prosvjeda.