Dan grada Zagreba: Markač počasni građanin

Dan je grada Zagreba i blagdan njegove zaštitnice - Majke Božje od Kamenitih vrata. U glavnom gradu Hrvatske i danas cijeli dan svečanosti i programi za građane.

Nakon polaganja vijenaca za preminule branitelje i građane Zagreba na Mirogoju, u Staroj gradskoj vijećnici uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i visokih uzvanika održana je svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine, dodjela priznanja i nagrada te proglašenjem generala pukovnika u mirovini Mladena Markača počasnim građaninom.

Sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog, sportskog i vjerskog života grada.

Hrvatska predsjednica u svome je govoru istaknula kako je Zagreb onima koji dolaze iz inozemstva prvo lice naše države te mjesto hrvatske integracije u najširem smislu riječi. Naglasila je iznimnu gospodarsku važnost glavnog hrvatskog grada koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza što ga čini najrazvijenijim dijelom Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom je govoru zahvalio generacijama sugrađana koji su stoljećima stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline grad po mjeri čovjeka, u kojem je i danas, unatoč svemu što nas zabrinjava, ugodno živjeti. Kako sam jednom rekao, naš Zagreb je takav jer je dovoljno velik da ga nazovemo metropolom i dovoljno malen za ugodan život, ustvrdio je. Zagreb ima i poseban razlog slaviti ovaj dan, dodao je, jer ovogodišnji 31. svibanj dočekuje i formalno pripadajući obitelji europskih gradova.

Nabrojivši neke od projekata koji su u gradu završeni u protekle dvije godine, gradonačelnik je istaknuo da je u iduće dvije godine prioritet i nadalje kultura i školstvo. Od većih projekata spomenut ću uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, što smo ga sinoć na svečanome koncertu imali prilike doživjeti u njegovoj punoj parkovnoj ljepoti, te obnovu sljemenske žičare, rekao je.

Želimo da Zagreb postane istinsko središte i partner zagrebačkoj i drugim hrvatskim regijama, ističe gradonačelnik. Nećemo, međutim, dozvoliti sustavnu marginalizaciju Zagreba i hrvatskih gradova zahvatima u srazmjerno skroman proračun, pogotovo u odnosu na državni. Kako vjerujem da je to zbog naše iskrene koncentriranosti na Zagreb, ali i zbog naše skromne zastupljenosti i utjecaja na državnoj razini, na skorim parlamentarnim izborima kanimo to ispraviti, poručio je.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor u svom je obraćanju istaknuo kako su najveća vrijednost Zagreba njegovi ljudi, ugledni pojedinci, ali i obični građani koji su svojom ljubavlju pronosili vrijedosti i slavu grada. Simbol Grada Zagreba u našem grbu su otvorena vrata koja pokazuju našu otvorenost i dušu naših sugrađana, istaknuo je Kosor te svoje obraćanje završio stihovima - Vu mojemu srcu najljepši si grad, moj Zagreb, tak imam te rad.

Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je profesorici Lovorki Galetić, za uspješnu dugogodišnju karijeru na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.
Nagrade grada Zagreba dobili su fotogafkinja Marija Braut, profesor Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragutin Damjanović, novinar urednik Radio Sljemena Ivan Hlupić, književnik i novinar Željko Krznarić.

Nagrade i priznanja dobili su i književnica Julijana Matanović, akademik Andrija Mutnjaković, olimpijka i paraolimpijka Sandra Paović, književnica i redovita profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski, ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Također i ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica Marija Sekelez, olimpijci Martin i Valent Sinković, voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije dr. Ivica Toljan, hrvatska književnica i prevoditeljica Anđelka Martić, muftija Ševko ef. Omerbašić, urednik, leksikograf i pisac Velimir Visković te posmrtno prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nada Ruždjak. Priznanja su dobili i Glumačka družina Histrion, Klinički bolnički centar Zagreb (timovi za transplantaciju organa) te rock-sastav Parni valjak.

U zagrebačkoj se katedrali održala proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, u čiju je čast euharistijsko slavlje predvodio kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, nakon čega je procesija krenula prema Kamenitim vratima.

Po završetku koncelebrirane mise, na kojoj su bili mnogih hrvatski biskupi i svećenici predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata krenula je Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Jelačićeva trga te Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, zavjetni spomen zaštitnice Zagreba. Po završetku euharistijskog slavlja, Zagrepčani su svoju Majku Božju uz marijanske pjesme i s upaljenim svijećama dopratili do Kamenitih vrata gdje je izrečen blagoslov.