Lubura: Nije problem cijela Vlada nego samo HNS

Dobro komuniciramo s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Njihov prijedlog Vladi je da se prihvati ponuda Visie Croatice za Imunološki zavod. Zadovoljili smo sve uvjete. Oni ne mogu dalje ništa, oni mogu predložiti Vladi i na Vladi je odluka. Pokušao bih razjasniti. Nemamo dojam da je problem cijela Vlada nego samo HNS: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegova stranačka šefica Vesna Pusić koja te stavove zastupa na užem kabinetu Vlade i zbog koje to ne prolazi dalje. Rekao je to gostujući u emisiji HRT-a Hrvatska uživo Đuro Lubura, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Visia Croatica.

Smatra da je u ponudi za kupovinu Imunološkog ostao netko tko njima odgovora kako bi se proveo natječaj po pravilima koja su propisali, a ne bi bilo, kao sada kada su jedini ponuđač građani odnosno hrvatski narod, sve zaustavljeno.

Posebno je tužno kad čovjek koji vodi gospdarstvo ne razumije razliku između samodoprinosa iz bivše države i komanditnog drušva, koji je najstariji oblik trgovačkih društava i poznat u Europi, rekao je Lubura.

Gošća emisije je bila i Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu.

Radnici Imunološkog zavoda odgađaju prosvjede, od Vlade traže odluku

Radnici Imunološkog zavoda odgađaju svoje najavljene prosvjede ispred Vlade, a od premijera Zorana Milanovića i Vlade traže žurno donošenje odluke o sudbini Zavoda.

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala u priopćenju navodi kako se prosvjedi, među njima i onaj najavljen za srijedu, odgađaju zbog priprema za inspekciju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) koja počinje u ponedjeljak 8. lipnja.

Ova odgoda prosvjeda ide isključivo u korist nastavka proizvodnje, jer smo u ovome trenutku potrebniji Zavodu i nema se vremena prosvjedovati. Borimo se za vlastitu egzistenciju, poručuju sindikalci.

Odgađaju i prosvjed predviđen za idući tjedan jer će inspekcija biti u Zavodu cijeli tjedan.

Radnici Imunološkog zavoda poslali su otvoreno pismu i premijeru Milanoviću, u kojem traže od Vlade hitno donošenje odluke o zavodu, jer su njegovi radnici, upozoravaju, na rubu egzistencije, a posljednja plaća isplaćena im je za veljaču ove godine.

Od samog početka odabira strateškog partnera upozoravali smo i navodili razloge zbog kojih se ne slažemo s privatizacijom, a pri takvom stavu ostali smo do danas. Odluka je naravno Vaša, Vi predstavljate vlasnika i donosite odluke. Proces prikupljanja obvezujućih ponuda završen je prije dva mjeseca, a Vi i dalje ne znate što bi s tvrtkom koja je od strateškog interesa za RH, poručuju premijeru.

Ističu kako radnici ne mogu živjeti od ideja, već od konkretnih poteza, te stoga Milanovića mole da pronađe model za financiranje radnika dok Vlada ne donese odluku hoće li i kome prepustiti Zavod. Nadamo se samo da kasnije nećete žaliti za Imunološkim zavodom kao što sada pojedinci spominju Croatia osiguranje ili TDR. Građani ove zemlje dali su Vam povjerenje, krajnje je vrijeme da ga opravdate barem donošenjem ispravnih odluka, zaključuju radnici u pismu premijeru.