Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu HRM-u

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga stigla je u prvi radni posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici u Splitu. Posjet je počela pregledom počasne postrojbe HRM- a nakon toga je u spomen sobi upalila svijeću za 58 poginulih branitelja HRM-a. Obišla je Vojarnu sv. Nikola u Lori, kao i brodove HRM- a, među kojima i brod Andrija Mohorovičić, čija će posada 1. kolovoza biti raspoređena u okviru humanitarne misije Triton u Sredozemlju.
 
Kazala je kako joj je čast nositi hrvatsku uniformu jer njome želi pokazati solidarnost. 'Iznimno sam zadovoljna onim što sam vidjela. Razina spremnosti HRM je izvrsna, a razina morala, obučenosti i profesionalnosti sjajna', izjavila je. Svima je čestitala na nedavnom ispaljivanju protubrodske rakete RBS 15. 'Dobro je da, unatoč krizi, u oružanim snagama postoje projekti koji su krenuli, naglasila je. Objasnila je da je riječ o nabavi obalnih ophodnih brodova i modernizaciji, daljnjem širenju radarskih sustava, te minskom i protuminskom djelovanju u Jadranu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić je na pitanje novinara što će vojska pokazati na mimohodu 5. kolovoza, odgovorio kako će oružane snage zajedno s drugim institucijama pokazati svoju sposobnost i cijeli spektar naoružanja koje posjeduju.

Nakon graha koji će objedovati s vojnicima, predsjednica Republike posjetit će vojarnu "Sveti Juraj" u Žrnovnici, a potom helikopterom poletjeti za Vis gdje će obići Postaju obalnog motrenja. Nešto prije 18 sati vratit će se u Loru gdje će, na poziv veleposlanice NR Kine, posjetiti njihov brod ratne mornarice koji se u sklopu posjeta HRM- u nalazi u vojno-pomorskoj bazi Lora.