Šator ostaje - Glogoški ne želi Matića na čelu radne skupine

Na višesatnom sastanku predstavnika branitelja prosvjednika i Vlade, održanom u ponedjeljak u Ministarstvu branitelja, dogovoreno je formiranje radnih skupina i stručnih timova koji će rješavati problem po problem, no prosvjednici neće ukloniti šator u savskoj 66 i ne žele da nositelj pregovora bude njihov resorni ministar Predrag Matić. Rasprava je na trenutke bila prilično žustra. Premijer je obećao da će riješiti sve materijalne probleme stopostotnih ratnih vojnih invalida. 

Milanović: Ultimatumi branitelja nisu dobri, ali bit ću strpljiv i uporan - video

Kako je izjavio predsjednik Udruge stopostotnih vojnih invalida Đuro Glogoški, ništa nije dogovoreno osim da će se nastaviti suradnja po skupinama. Glogoški kaže kako su spremni nastaviti razgovor, ali da ministar Matić ne može biti nositelj tih pregovora. To nije ultimatum, ali nakon 232 dana prosvjeda ne možemo pregovarati s istim pregovaračem, rekao je Glogoški. 'Mi smo svoje stavove argumentirali i premijer nam je rekao da smo u pravu. Međutim, ne smijemo zaboraviti i nećemo preći preko toga što je zatraženo da zaboravimo sve ono što je do sada bilo', rekao je Glogoški pokazujući na sliku Nevenke Topalušić, preminule braniteljice koja je prvih dana prosvjedovala u Savskoj. . Branitelji su nezadovoljni i time što premijer ne želi razgovarati o onima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Ministar Predrag Matić rekao je kako je razgovor bio dug i iscrpljujuć. Oko tridesetak branitelja iznosilo je svoje probleme i primjedbe od kojih neke sežu i u godine odmah nakon rata, dodao je ministar. Rekao je kako se ispričava svima koji smatraju da ih je nečim uvrijedio, ali i da bi se mnogi trebali ispričati, ako ne njemu, onda barem njegovoj obitelji, zbog silnih uvreda i prijetnji kojima je bio izložen posljednjih mjeseci. 

Premijer Zoran Milanović došao je nešto prije 10 sati u zgradu Ministarstva branitelja. Izjavio je da se danas možda neće postići dogovor, ali će sigurno idućih dana. Milanović se rukovao s prosvjednicima, a jedan pripadnik Udruge specijalne policije odbio mu je pružiti ruku. Iako je bilo najavljeno da će sudjelovati samo na početku razgovora u Ministarstvu branitelja, premijer se zadržao puna dva sata. Nakon izlaska sa sastanka samo je kratko komentirao da je sve OK i kako vjeruje u postizanje dogovora.

Na pitanje branitelja kako je moguće da na područjima koja su nekada bila okupirana, pojedinci dobivaju mirovine iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a bili su pripadnici agresorske vojske, premijer je odgovorio da o tome nema saznanja. Upitan je i što je s otkazima braniteljima koji rade u javnim poduzećima. Dogovoreno je da će se sva otvorena pitanja rješavati i u okviru radnih skupina koje će biti zajednički formirane.

Današnjem sastanku uz predstavnike branitelja prosvjednika nazočilo je i 30-ak predstavnika braniteljskih udruga na državnoj razini. Inače, na prvom sastanku predstavnici provjedničkih vođa iznijeli su predsjedniku Vlade i ministrima svoje probleme poput izdvajanja dijela branitelja iz sustava resornog ministarstva u ministarstvo socijalne skrbi, zatim pitanje mirovina pripadnika HVO-a, popisa pripadnika agresorskih postrojba i slično.