Aktivisti udruga S.O.S za Jadran prosvjeduju pred Saborom

U zagrebačkom hotelu International predstavljena je Strateška studija utjecaja na okoliš vezana uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, što Vlada smatra jednim od najvažnijih gospodarskih projekata za budućnost Hrvatske.

Istodobno, Koalicija S.O.S za Jadran ispred Sabora je podignula glas zbog, kako su poručili, višetjednog izbjegavanja rasprave o Interpelaciji o radu Vlade zbog eksploatacije ugljikovodika, ali u Jadranu.

Od Sabora traže da što prije održi tematsku raspravu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu te obustavi i odbaci cijeli projekt.

Ovom projektu se protivi više od 60 posto priobalnih lokalnih zajednica, a 74 posto građana Republike Hrvatske želi imati pravo odlučivati o ovako bitnom projektu referendumom, izjavio je Luka Tomac, koordinator kampanje S.O.S. za Jadran iz Zelene akcije.

Prošli je tjedan saborska zastupnica i predsjednica ORaH-a Mirela Holy ocijenila da taj projekt ima sva obilježja koruptivnog ponašanja.

Imamo informaciju da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak forsira potpisivanje ugovora tijekom ovog mjeseca. Ako se to dogodi, to će biti katastrofa za Hrvatsku bez obzira na to hoće li doći do istraživanja ili ne. Počet će teći financijske obveze Republike Hrvatske prema koncesionarima. Čak i ako bi se proveo referendum i donijela odluka da se taj projekt zaustavi, Hrvatska će temeljem potpisanih ugovora imati obvezu financijski obeštetiti tvrtke koje dobiju koncesiju, istaknula je Holy u Hrvatskom saboru na ORaH-ovoj konferenciji pod nazivom Projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu.

Poručila je kako je ključni trenutak da se hrvatska javnost digne na noge i da kaže ne ovom projektu, pa čak i oni koji nemaju ništa protiv da se eksploatiraju ugljikovodici, odnosno nafta.

Naftni stručnjak Srećko Leustek istaknuo je da je hrvatski koncesijski ugovor, kada se uspoređuje s drugim takvim ugovorima u svijetu, potpuna katastrofa.