Imamo pravo znati: Postavite pitanje bilo kojoj javnoj instituciji

Put do informacija o radu tijela javnih vlasti od danas bi trebao biti nešto jednostavniji i kraći. Kako bi građanima olakšali pristup, GONG i Hrvatska udruga otvorenih sustava pokrenuli su internetsku platformu pod nazivom 'Imamo pravo znati'.

Radi se o digitalnom alatu putem kojeg je vrlo jednostavno odaslati upit prema bilo kojoj javnoj ustanovi ili instituciji koje su Zakonom o pravu na pristup informacijama obvezane na odgovor. Tijelo javne vlasti zakonski je obavezno odgovoriti, a kad ne odgovori u roku, platforma 'Imamo pravo znati' na vrijeme obavještava podnositelja zahtjeva.

Aplikacija je dostupna na adresi http://imamopravoznati.org/

'Sada je loptica na građanima - putem 'imamo pravo znati.org' mogu jednostavno, intuitivno bez poznavanja detalja samog zakona i upravnih postupaka tražiti informacije na koje imaju pravo od gotovo 6 tisuća tijela javne vlasti', izjavila je Jelena Berković iz GONG-a.

O čemu je zapravo riječ u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnili su Jelena Berković iz GONG-a i Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge otvorenih sustava i interneta.