Ne prestaju se javljati škole koje je prevarila agencija iz Čakovca

Jučer smo objavili priču kako desetak osnovnih škola diljem Hrvatske ima problema s turističkom agencijim Express Tours iz Čakovca. Naime, škole su raspisale javne natječaje i odabrale spornu agenciju za organizaciju maturalnih putovanja i škola u prirodi. No, agencija novac nije uplatila prijevoznicima i hotelima te su djeca ostala gotovo doslovno na cesti. 

Danas nam se javilo još nekoliko škola čiji su izleti u organizaciji Express Toursa propali.
 OŠ Plitvička Jezera imala je dogovoren aranžman s ovom agencijom - Škola u prirodi (4 dana, 3 noćenja). Učenici 4. razreda dobili su donaciju od JUNP Plitvička jezera 10.800,00 kn za plaćanje hotela i punog pansiona u hotelu Kralj - Donji Kraljevec. 19. svibnja na osnovu ponude JUNP Plitvička jezera uplaćuje navedeni iznos na račun agencije, a nekoliko dana prije dogovorenog termina od 8.6. do 11.6. direktor agencije Tihomir Kokolek javio im je da nema mjesta u hotelu. Iznenađeni i ogorčeni učenici, roditelji i učitelji pokušavali su dogovoriti drugi termin ali je Kokolek prekinuo sve kontakte s njima. U razgovoru s predstavnikom hotela saznali su da gospodin Kokolek uopće nije niti pokušao dogovoriti smještaj za njihove učenike.

Učenici OŠ "Mladost" iz Jakšića su trebali jučer otići na maturalac u Bašku, na otoku Krku. Autobus je trebao krenuti u 7.30 sati ispred škole, ali se nije pojavio. Razrednice su zvale agenciju Express Tours iz Čakvca, no nitko se nije javljao. Kad se napokon javila neka žena rekla je samo "nema ekskurzije". Nakon kontaktiranja hostela u kojem su trebali biti smješteni otkrili su da ih uopće nigdje nema. 

I crikvenička ekskurzija se pretvorila u horor. Prvu noć djeca su provela na cesti, Dubrovnik nisu ni vidjeli, umjesto cijelog dana bili su samo nekoliko sati - slike govore sve.Djeca iz OŠ Ivanovec s Express Toursom trebala su otputovati u Biograd 21. lipnja. Prije dva dana saznali su da nema rezervacija hotela na taj datum. 

Prevarena je i OŠ Vazmoslav Gržalj iz Buzeta. 

Policijska uprava međimurska potvrdila nam je da je zaprimila kaznenu prijavu Osnovne škole Donja Dubrava o prevarama roditelja učenika koji su trebali otputovati na maturalno putovanje u organizaciji Express Toursa. Priopćili su da se već provodi istraga.

Neslužbeno doznajemo da je vlasnik agencije Tihomir Kokolek izvan Hrvatske.
Kokolek je u izjavi za Večernji list rekao kako ne bježi. Sklonio se, kaže, zbog prijetnji ogorčenih roditelja. Blokada nas je onemogućila u daljnjem poslovanju, a svim će roditeljima novac biti vraćen, poručio je.

Na pozive u agenciji jučer nam se nitko nije javljao, a danas su se njezini djelatnici oglasili izjavom za medije u kojoj svu krivnju svaljuju na vlasnika Tihomira Kokoleka. Navode da su i oni protiv Kokoleka podnijeli kaznenu prijavu MUP-u Međimurske županije. Otišao je u nama nepoznatom smjeru, izbjegavao je odgovoriti na pitanja kada se vraća i gdje je, stoji u izjavi.

Također, vezano za daljnje poslovanje agencije, priopćavamo da su računi putničke agencije Express Tours iz Čakovca u blokadi. Budući da mi, djelatnici agencije, nemamo nikakve ovlasti za odlučivanje, potpisivanje ili poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih za poslovanje agencije, a u odsutnosti voditelja agencije jedino što možemo učiniti jest savjetovati sve oštećene da svoja potraživanja pokušaju realizirati pravnim putem, kao uostalom i potraživanja nas djelatnika prema agenciji, koji smo bili prisiljeni zatražiti pravnu pomoć, ponavljamo, i za zaštitu svojih prava i potraživanja. 

Naglašavamo, svjesni smo i razumijemo opravdani revolt i ogorčenost svih oštećenih, uz veliku ispriku svima, ali ponavljamo, u skladu s našim (ne)ovlastima to je jedino što smijemo i možemo poduzeti
, stoji u priopćenju putničke agencije Express Tours iz Čakovca.

Povrat novca iz jamčevine koje bi trebale imati škole

Agencija ne bi trebala imati veze s povratom novca. Škola je trebala dobiti od agencije jamčevinu - u vidu novčane garancije od agencije, banke ili osiguravajuće kuće i to vrijedi do kraja putovanja, rekla je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo Erika Baranović Popović, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Plavi val.  

Ravnatelj škole nije mogao sklopiti ugovor bez da je u svoje ruke dobio jamstvo, a od njega su ga trebali dobiti svi članovi povjerenstva prije nego što je išla prva uplata prema agenicji. Ako to nisu dobili onda u školi ne znaju kako raditi puotvanja učenika i kriva je škola.

Naknadu štete zbog pretrpljenih neugonosti podpada pod Zakon o obveznim odnosima i to je onda stvar pravosuđa, odnosno mogućom privatnom tužbom, dodala je.

Udruga od 2000. godine upozorava i radi  na pravilima za organizaciju učeničkih putovanja, koja su kasnije i usvojena. Da li su se svi držali pravila ne znam. Međutim, kada su pravila stavljena na web stranice ona su vrlo brzo maknuta na zahtjev ravnatelja. Zašto, ne znam, rekla je Baranović Popović.

I dalje radimo na sužavanju prostora u smislu korupcije, sigurnosti učenika i cijena putovanja te da bude sve bolje za korisnike istih, rekla je.