Slika kukastog križa na Poljudu obišla svijet - policija traži krivce

Sinoćnja utakmica između Hrvatske i Italije na Poljudu ostat će, nažalost, upamćena kao još jedna sramota hrvatskog sporta koja je ovaj put uvelike izašla iz sportskih okvira. Slika kukastog križa na poljudskom travnjaku, koja se pojavila tijekom utakmice, obišla je svijet.

'Velika sramota i šteta ugledu Hrvatske', reakcije političara - video


Splitska policija sinoć je odmah počela s obavljanjem očevida, a protiv nepoznate osobe podignuta je kaznena prijava. Za ovakvo kazneno djelo prijeti zatvorska kazna do 3 godine. Ulazak na Poljud strogo je zabranjen sve do ponedjeljka, zbog sigurnosnih razloga i neometenja policijskog očevida. Izuzet je dio travnjaka i poslan u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu. Ispitani su djelatnici tvrtke Jadro koji travnjak održavaju.Građani Splita su šokirani

Višemetarski simbol nacizma na travnjaku je, najvjerojatnije, nastao bacanjem kemikalije na travu, od 24 do 48 sati prije početka utakmice. Nitko nije uočio ništa sumnjivo, sve dok se svjetla reflektora nisu pojavila a sudac dao znak za odigravanje utakmice. 'Kukasti križ su u pauzi između dva poluvremena pokušali ukloniti djelatnici stadiona, ali bezuspješno', izjavila je Željka Radošević.Izjava Željke Radošević iz splitske policije

Promptno je izašlo službeno priopćenje hrvatske nogometne organizacije koja je žestoko osudila ovaj čin. Nakon što je tijekom susreta postao vidljiv, djelatnici stadiona na Poljudu pokušali su sanirati taj dio travnjaka, no slika je već bila na svim društvenim mrežama. HNS je sazvao izvanrednu konferenciju za medije koja se održala u splitskom hotelu Radisson BLU točno u podne.

VIDEO: Izvanredna konferencija HNS-a - 'Huliganizam neće pobijediti!'

Incident je najoštrije osudio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. 'Nemam riječi da opišem s kolikim gnušanjem gledam na taj čin, onaj tko misli da je s tim napravio revolucionarni potez ili pokazao nešto HNS-u ili bilo kome, to je zaista zaprepašćujuće da netko može doći na takvu imbecilnu ideju', poručio je Baldasar.

Sramotna slika s Poljuda još je tijekom susreta obišla cijeli svijet. Talijanska 'La Repubblica' komentirala je samo riječju 'Nevjerojatno!', Fox Sports navodi 'Ludost u Splitu!', Eurosport i Guardian prenose da se zbog incidenta Italija već žalila UEFA-i. ESPN navodi da 'Hrvatskoj prijete sankcije', a BBC da je 'kukasti križ zasjenio nogometnu utakmicu Hrvatske i Italije'.