'Velika sramota i šteta ugledu Hrvatske' - reakcije političara

Sramotne prizore kukastog križa na travnjaku Poljuda kojima je poslana izrazito negativna slika Hrvatske u svijet komentirali su hrvatski političari.

VIDEO: Izvanredna konferencija HNS-a - 'Huliganizam neće pobijediti!'

'Vlada RH oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud. Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu RH čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji. Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja', priopćeno je iz Banskih dvora.

'Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu te tomu i takvima treba napokon stati na kraj. Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih mjerodavnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja', priopćila je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Verdan Mornar osudio je u subotu pojavljivanje nacističkih simbola na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Italije te pozvao sve, a posebno ljude koji rade u sustavu sporta, na širenje vrijednosti fair playa.

'Mislili smo da danas više nećemo morati voditi borbu potiv kukastih križeva, ali desničarski ekstremizam koji je uveden u hrvatsku politiku - ponovno je otvorio prostor takvim tipovima i takvu načinu razmišljanja, izjavila je ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.Izjava Vesne Pusić

'Sramota - onaj tko je napravio taj kukasti križ nije pljunuo samo na Hrvatsku nego i na Europu, ali i na naše dečke kojima opet prijeti nešto što nema veze s terenom', izjavio je Peđa Grbin (SDP). Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra kako se radi o napadu na Hrvatsku, slobodu i temelje Europe.Izjave Peđe Grbina i Ingrid Antičević Marinović

'HDZ najoštrije osuđuje sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta ne samo hrvatskom nogometu i sportu nego i interesima hrvatskih građana i ugledu RH. Zahtijevamo brzu i temeljitu reakciju mjerodavnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca', stoji u priopćenju HDZ-a.

'Što su činile obavještajne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova? Reakcija ministra je sramotna jer neprimjereno i neozbiljno pristupa problemu. Oni koji su to učinili očito su imali razloge i željeli napraviti štetu Hrvatskoj', izjavio je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.Izjava Gordana JandrokovićaStatus ministra Ranka Ostojića

Zatražio je od mjerodavnih službi da žurno pronađu i kazne počinitelje. Dodao je kako HDZ nije zadovoljan reakcijom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je, prema njegovu mišljenju, na Facebooku neumjesno komentirao događaj, iako je njegova zadaća da bude prvi koji će reagirati u takvim situacijama. Jandroković je također pozvao na odgovornost sve one u državnim institucijama koji su, smatra, svojim 'nečinjenjem' omogućili da se dogodi incident na Poljudu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je kako želi vjerovati da je nacistički simbol na travnjaku splitskog stadiona Poljud huliganski ispad, a ne podvala usmjerena na kompromitiranje Hrvatske. Naveo jeda je prijenos utakmice pratio u Kanadi, s Hrvatima u Torontu, na engleskom jeziku, te da su za sramni incident s kukastim križem zbog vremenske razlike doznali tijekom noći.Status Tomislava Karamarka