'Nijedan crtač kukastih križeva Hrvatsku ne smije izbaciti iz ravnoteže'

I danas reakcije na sramotan čin iscrtavanja slike kukastog križa na poljudskom travnjaku. Kukasti križ je, kako tvrde djelatnici tvtke Jadro, koja održava teren, trebao biti na središtu terena. Počinitelje je, tvrde djelatnici - nešto omelo. Pregledavaju se snimke čak 83 kamere na Poljudu, no one, kako se doznaje, snimaju ulaze, a ne i travnjak.

'Velika sramota i šteta ugledu Hrvatske', reakcije političara - video

Splitska policija u petak navečer je odmah počela s očevidom, a protiv nepoznate osobe podignuta je kaznena prijava. Za ovakvo kazneno djelo prijeti zatvorska kazna do 3 godine. Poljud je blokiran do ponedjeljka. Dio travnjaka poslan je u Centar za forenzična ispitivanja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu. Svastika na travnjaku je, najvjerojatnije, nastala bacanjem kemikalije na travu, od 24 do 48 sati prije početka utakmice. Nitko nije uočio ništa sumnjivo, sve dok se svjetla reflektora nisu pojavila a sudac dao znak za odigravanje utakmice.

VIDEO: Izvanredna konferencija HNS-a - 'Huliganizam neće pobijediti!'

Sa Plitvica gdje su nazočili  konvenciji  lokalnog SDP-a slučaj je po prvi puta komentirao premijer Zoran Milanović. 'Dok god bude ljudi kojima je to zabavno - posao socijaldemokracije nije gotov. S pravdom pred očima, borimo se za poštovanje u međunarodnoj zajednici, a naš je zadatak da Hrvatsku učinimo normalnom da je ni jedan crtač kukastih križeva ili sektaš ne može izbaciti iz ravnoteže', rekao je Milanović.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovio je kako HNS svoju odgovornost  pokušava prebaciti na druge. 'Zar zaista netko misli da će ministar unutarnjih poslova, policija i nedajbože obavještajna služba raditi posao HNS-a i pregledavat travu. Tamo postoje imenom i prezimenom osobe koje to rade', poručio je Ostojić.

Slučaj je i danas tema europskih medija. Ugledni njemački list Focus pita kako je moguće da je nacistički simbol prije utakmice prošao nezapaženo te navodi riječi šefa sigurnosti HNS-a Zorana Cvrka da su odgovorni nešto prije utakmice znali za diverziju na travnjaku, ali da do početka utakmice nisu poduzeli ništa. Focus navodi i da je Cvrk na konferenciji za novinare u Splitu upozoravao Vladu zbog ignoriranja tri pisma UEFA-e u kojima se navode problemi s navijačima i u kojima se poziva na njihovo rješavanje. Novinar Focusa zaključuje kako Hrvatska može očekivati i izbacivanje iz kvalifikacija.

Na navode novinara Focusa reagirali su iz HNS-a. 'Gospodin Cvrk je izjavio kako je HNS dobio informaciju od partnera neposredno pred početak utakmice o simbolu na travnjaku te je odmah u poluvremenu pokušao sanirati štetu, a pritom je o situaciji izvijestio predstavnike UEFA-e. Svaki napis o tomu da je HNS za simbol na travnjaku znao ranije od toga i da ciljano nije ništa postigao je apsolutno netočan, izrazito zlonamjeran i podložan tužbi', stoji u priopćenju HNS-a poslanom Indexu.