HRT istražuje - Kvaliteta vode u Hrvatskoj

Nakon pojave rota virusa na području Vrgorca, za koje neki sumnjaju da su povezana s vodom iz crpilišta Butina, provjerili smo vjeruju li građani, te piju li vodu iz slavina u Hrvatskoj.

Istraživanje koje smo proveli na 1000 ljudi diljem Hrvatske pokazalo se da čak 72,6 posto građana vodu iz slavine ocijenjuje kvalitetnom ili izuzetno kvalitetnom. Klikom na ilustraciju pogledajte rezultate u cijelosti.Voda za piće kontrolira se na tri razine. U laboratorijima gradskih vodovoda, uzorke uzimaju i županijski zavodi za javno zdravstvo. A sve ih nadgleda, ali i sam analizira vodu, Hrvatski zavod  za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj generalno pijemo dobru zdravstveno ispravnu vodu, ističe dr. sc. voditelj odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti vode Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Željko Dadić.


koliko znamo o pitkoj vodi u hrvatskoj? | Create infographics


Oni koji ne piju vodu iz slavine smatraju da se ne kontrolira dovoljno često, a ni dovoljno kvalitetno. Godišnje se u Hrvatskoj testira gotovo 12 000 uzoraka, istaknuo je Dadić.

Od 12 tisuća uzoraka samo ih je 8 posto neipravno, ta brojka može biti još manja jer većina neispravnih uzoraka dolazi iz lokalnih vodovoda koji su van sanitarnog nadzora. U Hrvatskoj ih je oko 350, a najviše ih ima u sjeverozapadnim krajevima.

U idućih nekoliko dana, HRT će pokušati doznati - kakvu vodu pijemo, zašto u nekim krajevima još uvijek nema vodoopskrbne mreže, kad će voda stići na sve otoke, te prijeti li nam privatizacija komunalnih poduzeća.