Zašto kukasti križ nije prije uočen, u čijoj je ingerenciji bio Poljud?

Nacistički simbol iscrtan na terenu zasjenio je u petak u Splitu odigranu međunarodnu kvalifikacijsku nogometnu utakmicu Hrvatske i  Italije. Unatoč brzoj osudi iz Hrvatskoga nogometnog saveza i svih političara, pitanje je kakve će posljedice biti za našu nogometnu reprezentaciju te za sliku Hrvatske u svijetu. O tome su u "U mreži Prvog" govorili glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak te sportski novinari Ognjen Naglić i Davor Lulić.

Mi nismo preuzeli Poljud u ponedjeljak prije utakmice, igrači Hajduka i zaposlenici su se koristili stadionom cijeli tjedan. Također, kad su reprezentativci počeli trenirati, dolazili su i novinari, rekao je Tomislav Pacak. Dodao je kako se sada, kad se pregledava snimka, može reći da su se vidjeli tragovi spaljene trave, ali nitko to tada nije primijetio. Istaknuo je kako postoji neslaganje u hrvatskom nogometu, ali kukasti križevi i ovakvo huliganstvo nije specifično za Hrvatsku. Također je kazao da živimo u društvu koje nije raskrstilo sa svojom prošlošću, a mladi nisu educirani.

Ognjen Naglić ovaj je slučaj nazvao novom radikalizacijom u hrvatskom nogometu. Radi se o organiziranoj, podloj i prerfidnoj igri, dodao je. Davor Lulić rekao je kako ti nezadovoljnici žele biti primijećeni i žele napakostiti pa se zato koriste fašističkim simbolima kao zabranjenim voćem. Zalaže se za drastične kazne u ovakvim slučajevima. Podsjetio je da nitko od 16 privedenih u Milanu nije odgovarao pred zakonom.

Naglić je dodao da nije zadovoljan reakcijom Vlade, koja se, umjesto da traži krivca, bavila organizacijom susreta. Opravdavati fažizam i bezakonje prebacivanjem loptice na HNS je nedopustivo, rekao je. Upitao se: Bi li stanje bilo gore da je na utakmici u petak bilo publike? Problem s radikalnom šačicom huligana može se riješiti, samo da ima političke volje, kazao je. Nogomet mora biti veselje, navijačima je mjesto na tribinama i ovo moramo riješiti, ne zbog UEFA-e nego zbog sebe, zaključio je Naglić.

Policija negira da provodi istraživanje nad svojim službenicima

Povodom napisa pojedinih medija da provodi kriminalističko istraživanje nad policijskim službenicima, Policijska uprava splitsko-dalmatinska oglasila se propćenjem.

Odmah po primitku saznanja, odnosno uočavanja nacističkog simbola (svastike) na travnjaku stadiona „Poljud“, započeto je opsežno kriminalističko istraživanje, u sklopu kojeg je obavljen očevid na mjestu događaja, a do sada je obavljen veći broj obavijesnih razgovora, u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela. U dosadašnjem kriminalističkom istraživanju nije obavljen obavijesni razgovor niti s jednim policijskim službenikom, niti se za to ukazala potreba. Nijedan policijski službenik nije osumnjičen, odnosno uhićen, niti se dovodi u svezu s počinjenjem kaznenog djela, ističe se u priopćenju.