Cirkus u Hrvatskom nogometnom savezu

Ni danas se ne stišavaju reakcije na kukasti križ na Poljudu. Sada se svi čude i ograđuju, no je li to posljedica činjenice da svjedočimo izvjesnom koketiranju s fašizmom, odnosno ustaštvom već dugi niz godina?

Mi ne možemo znati tko je to napravio, ali nije slučajno to došlo u vezi s HNS-om, koji zaziva tu svastiku već decenijama. Imali smo najprije predsjednika koji se hvalio svojim ustaškim precima, i odbio voditi reprezentaciju u Auschwitz. Pa još uvijek imamo predsjednika koji se hvalio posjetom grobu Ante Pavelića, pa smo imali i imamo još uvijek selektora koji je odbio komentirati skandalozni istup Joea Šimunića i kojemu je sada trebalo četiri dana da nešto smutlja o tim događajima jer se nije mogao odlučiti. Imali smo podržavanje vikanja 'Ubij Srbina' i 'Za dom spremni'..., počeo je nabrajati politički analitičar Žarko Puhovski gostujući u Dnevniku 3.

U Hrvatskom nogometnom savezu ovih se dana događao pravi cirkus:  najprije su javnost danima uvjeravali da o kukastom križu na Poljudu nisu ništa znali, pa je onda njihov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk za Slobodnu Dalmaciju priznao da je za svastiku na travnjaku čuo prije utakmice, a onda opet to porekao.

Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem reagiravši prije svega na napise i izjave u medijima da je HNS znao za kukasti križ još uoči utakmice.  Priopćenje u cijelosti pročitajte ovdje.

Za razliku od ministra Ranka Ostojića - koji HNS od prvog dana proziva za skandal, njegov kolega Vedran Mornar u cijelom slučaju ne vidi nikakvu njihovu odgovornost.

HNS priznao: odnosi s navijačima dotaknuli su dno

Hrvatski helskinški odbor (HHO) predstavio je danas rezultate trogodišnjeg istraživanja o neprimjerenom skandiranju navijača i upotrebi pirotehničkih sredstava na domaćim nogometnim stadionima. No sami događaj zasjenili su komentari na poljudski incident s kukastim križem. Iz Hrvatskoga nogometnog saveza otvoreno su priznali - odnosi s navijačima dotaknuli su dno.

Najviše uvreda HNS-u, Mamiću...

U tri godine promatranja najvećih navijačkih skupina, Torcide, Bad Blue Boysa, Kohorte i Armade, u HHO-u su došli do zanimljivih podataka. Uvjerljivo najviše uvreda odaslano je na adresu Hrvatskoga nogometnog saveza, predsjednika Dinama Zdravka Mamića, a nisu rijetka bila ni skandiranja u kojima se veličao ustaški pokret. Ipak verbalnih uvreda i pirotehnike manje je bilo u prošloj godini, nego 2012. i 2013., pokazuju rezultati.

Upravo zabrane ulaska na stadione na temelju popisa koji su policiji slali nogometni klubovi za navijačke skupine primjer su kršenja njihovih ljudskih prava. No HHO, kao udruga koja ta ljudska prava štiti, u ovome se istraživanju tim problemom nije bavila. Na njihovu okruglom stolu bio je i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, koji je najavio da će savez u nove pregovore s Hajdukom i navijačima. 

Dron bi izazvao skandal?

Prema policijskim sumnjama, utakmica hrvatske reprezentacije mogla je postati poprište skandala s unošenjem drona, kakav se dogodio na utakmici Srbije i Albanije u Beogradu, a koja je uz nerede prekinuta. 

U pokušaju da se napeta situacija nakon poljudskog incidenta izgladi uključili su se i navijači reprezentacije iz udruge Uvijek vjerni. Incident osuđuju, odnose HNS-a i Torcide ne komentiraju.

Na okruglom stolu bio je najavljen i dolazak izbornika nogometne reprezentacije Nike Kovača. No spriječio ga je odlazak na sud gdje je svjedočio o nedavnom napadu huligana na izaslanstvo HNS-a.

U Hrvatskoj uživo gostovali su Zoran Stevanović iz mreže Fare i Damir Petranović, novinar Tportala.