U Saboru stanka zbog državne mature, kukastog križa i komaraca

Zbog svastike na poljudskom stadionu Sabor je jutrošnje zasjedanje počeo stankom. Zatražio ju je prvo Igor Kolman iz HNS-a, a onda i klubovi SDP-a, HSU-a, laburista i reformista, te nezavisni Branko Vuksšić i Damir Kajin. Jasen Mesić iz HDZ-a stanku je zatražio zbog odgode državne mature iz hrvatskog jezika, a HDSSB-ov Krešimir Bubalo zbog problema komaraca u Osijeku.

Dinko Cvitan Saboru podnio izvješće


'Svaki zidić, svaka ograda, svaka trafostanica u Hrvatskoj koja drži do sebe ima jedno ustaško U', izjavio je saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman. Svako malo, tvrdi Kolman, na javnim okupljanjima dižu se desnice, okruženi smo retorikom mržnje i netrpeljivosti na temelju razlika među nama, a dodatno zabrinjava da nam se takve stvari događaju često i u velikoj mjeri tamo gdje se okupljaju mladi ljudi. U Hrvatskoj su se ljudi počeli sramiti činjenice da smo sudjelovali u najsvjetlijoj stranici ljudske povijesti, da smo sudjelovali u pokretu koji je pobijedio čudovište nacizma i fašizma, zaključio je.

Za crtanje kukastog križa na Poljudu nezavisni Branko Vukšić krivi 'institucije koje toleriraju širenje mržnje, Mamića koji prijeti, tuče, politizira, oni koji na utakmicama puštaju Thompsona, pjevača čija pjesma počinje sa 'Za dom, spremni', koji je pjevao 'Jasenovac i Gradiška stara''. Vukšiću smeta i što nam jedini problem nije 'to što nam je društvo bolesno, nego hoće li naši nogometaši otići na Euro'.

Nezavisni Damir Kajin spočitnuo je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović izjavu da na utakmici nogometne reprezentacije u Maksimiru nije čula povike 'Za dom spremni'. HSU Silvano Hrelja tvrdi da je u Hrvatskoj 'nepodnošljiva lakoća igranja sa prošlošću'. 'Fašizam je pred vratima, a već ih je debelo otvorio kada je u pitanju Hrvatska', ustvrdio je reformist Petar Baranović. Vrijeme je, poručuje, da se izmjene Kazneni zakon i Zakon o sportu i da počnemo 'bacati u okove' one koji će se igrati s kukastim križom, poručio je.

Laburist Dragutin Lesar ističe kako je Poljud i svastika tema već danima u Hrvatskoj jer je slika s Poljuda otišla u svijet i jer će nam zbog toga opet suditi drugi. Peđa Grbin (SDP) slaže se također kako svastika na Poljudu nije izdvojen slučaj. 'Kukasti križ je posljedica dugogodišnjeg zabijanja glave u pijesak i relativizacije govora mržnje, plod toga što ustaški poklič 'Za dom spremni' neki pokušavaju prikazati kao drevni hrvatski pozdrav i izraz domoljublja'.

Jasen Mesić kazao je kako HDZ osuđuje sve totalitarizme sukladno europskim konvencijama - točno one totalitarizme koji su u europskim dokumentima i konvencijama i navedeni, nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam. Odgovor na to je, kaže, da se čim prije uhvati i utvrdi krivac za taj sramotan čin te da se utvrdi kompletan opseg odgovornosti, rekao je Mesić. Osvrnuo se i na odgodu državne mature zamjerivši što su državna tijela nekoliko sati prije provedbe mature za sve maturante u Hrvatskoj odgodile taj važan ispit.

Saborski zastupnik Krešimir Bubalo upozorio je na najezdu komaraca u Slavoniji i Baranji iznijevši primjer kako je u Erdutu zabilježeno 500 uboda u 15 minuta, zbog čega je pozvao nadležne na hitnu reakciju. Kada bi se dogodilo da komarci počnu prenositi bolesti tko bi bio odgovoran, zapitao se. Ne kose se kanali i trava u njima, a u Srbiji komarce zaprašuju, pa ih kod nas ima sve više. 'Hitno je potrebno iz tekuće rezerve 40 milijuna kuna za Slavoniju i Baranju za istodobno tretiranje komaraca na svim područjima kako bi se najezda suzbila', poručio je.