Deficitarna zanimanja - što studirati kako biste lakše našli posao

Uoči upisa na fakultete U mreži Prvog Hrvatskog radija bilo je riječi o deficitarnim zanimanjima. O tome što traži tržište rada, a što nude obrazovne ustanove govorili su Teo Matković iz HZZ-a, Ariana Vela iz Učilišta EU projekti i Davorko Vidović iz Hrvatske gospodarske komore.

Tko se odmah može zaposliti u Njemačkoj - video

'Podaci pokazuju da će posao lakše naći sutudenti prirodnih znanosti - matematike, fizike, biologije i računarstva te medicine i farmacije. Nakon par loših godina vraćaju se i arhitektura i građevinarstvo. Također, traži se i kadar za obrazovanje - predškolsko obrazovanje i jezici', izjavio je Teo Matković. Od 'humanističkih' fakulteta dobro prolaze anglistika, psihologija, fakulteti vezani uz socijalne djelatnosti.

Davorko Vidović kazao je kako Hrvatka ima kronični problem neusklađenosti tržišta rada i upisa na fakultete, što je direktna posljedica nedostatka vizije razvoja gospdarstva. 'Veliki je problem i nekontinuiranost cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja nezaposlenih. Reforma kurikuluma je jedna od najvažnijih reformi', smatra Vidović. 

'Veliki je problem i to što mladi studenti izlaze s fakulteta s nedostatnim znanjem za obavljanje budućeg posla', naglasila je Ariana Vela. Dodala je kako je samo 5 do 10 studenata spremno uhvatiti se u koštac s odgovornostima posla koji trebaju obavljati. Fascinirana je činjenicom da u Hrvatskoj postoji golem broj ekonomskih fakulteta, a gospodarstvo nam je u krizi. Mladima je poručila da se već tijekom studija uključe u manje projekte kako bi što više radili praktično.