Tražimo zaštitu za pašku janjetinu i maslinovo ulje s Krka i Šolte

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti na razini Europske unije, i to za 'Pašku janjetinu', 'Šoltansko maslinovo ulje' i 'Krčko maslinovo ulje', izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon što primi dokumentaciju, Europska komisija razmatra svaki zahtjev kako bi provjerila njihovu opravdanost i ispunjavaju li uvjete odgovarajućeg sustava, a nakon toga objavljuje jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu Europske unije. U roku od tri mjeseca od objave svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake, nakon čega Komisija donosi konačnu odluku koja se upisuje u registar EU i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Hrvatska ima 16 proizvoda zaštićenih prijelaznom nacionalnom zaštitom (zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla). U Europskoj komisiji, prema podacima iz Database of Origin and Registration (DOOR), trenutačno je 12 zahtjeva za registraciju oznaka iz Hrvatske, od čega je šest proizvoda objavljeno u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini. Tako bi, ako Europska komisija ne zaprimi nijedan prigovor, osim "Krčkog pršuta", na razini EU bili registrirani proizvodi "Neretvanska mandarina", "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres", "Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje", "Baranjski kulen", "Lički krumpir", na a temelju sporazuma hrvatskih i slovenskih proizvođača zajednička je zaštita zatražena za "Istarski pršut/Istrski pršut".