"U eurosferi smo formalno, a mentalno smo na Balkanu"

Dvije godine nakon što je Hrvatska postala 28. članica Europske unije, vladajući ističu dobrobiti ulaska. Istovremeno, oporba smatra da ne koristimo dovoljno dobro mogućnosti koje nam članstvo nudi.

Kusić: Mi još razmišljamo socijalistički, svi traže nešto u ovoj državi

O protekle dvije godine članstva u EU večeras su u Otvorenom govorili Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, Ariana Vela, savjetnica za EU fondove i politolog Anđelko Milardović.

Kovač
je naglasio kako je ova Vlada zabrljala prvi korak u Europsku uniju. Na proslavi ulaska Hrvatske u Uniju nije došla Angela Merkel jer je Vlada prevarila hrvatske građane, pogazila principe pravne države donoseći lex Perković. To je bio jedan neprihvatljiv način ponašanja jedne zemlje na samom ulasku u zajednicu, istaknuo je Kovač.

Jedinu prednost pristupanja EU-a, Kovač je naveo to što može putovati s osobnom iskaznicom. Prema životnom standardu na dnu smo liste zemalja EU-a. Možemo biti samo tužni i žalosni i očekivati da će ova Vlada biti transparetna i što prije objaviti dan izbora, rekao je Kovač.

Ariana Vela istaknula je kako nemamo razrađen strateški okvir ni na nacionalnoj ni na lokalnoj razini, nemamo razrađene strateške projekte. Isto tako nam nedostaju ljudi u institucijama koji bi odradili poslove koji su nužni za realiziranje projekata. Poduzetnicima trebaju otvorene ruke kako bi slobodno radili svoj posao. Ni jedna vlada do sada ništa nije učinila za poticanje poduzetništva, istaknula je Vela. 

Od ulaska u Europsku uniju očekivalo se prvenstveno poboljšanje kvalitete života, rekao je Milardović. Međutim, u društvu koje nema koncepciju u posljednjih 20 godina, ne možemo govoriti o kvaliteti života. Mi smo u eurosferi formalno-pravno, a mentalno smo na zapadnom balkanu, u regionu, naglasio je Milardović. Treba definirati interese i napustiti kapitulanski stav, istaknuo je. Ne smjemo gubiti energiju na region.

Vela je rekla da u Hrvatskoj postoji strah da nam se ne ponovi grčki scenarij. Kao narod smo dosta pasivni, a građani su puno očekivali. Malo smo trebali pametnije ući u EU, pričekati 2014. i ući pripremljeniji, istaknula je.

Mi smo ti koji određujemo svoju budućnost i tu svijest moramo probuditi, naglasio je Kovač.